Tillskott. De nya hybridgräsplanerna blir ett viktigt tillskott på sportfältet, menar Stockholms stad. Foto: Sacharias Källdén

Här byggs stans första hybridgräsplaner

Efter förseningarna – nu ska Stockholms första fotbollsplaner med hybridgräs byggas på Gärdets sportfält. Den nya tekniken är mer slitstark än naturgräs – men bättre för miljön än vanligt konstgräs.

  • Publicerad 05:50, 1 mar 2021

Idag finns det flera 9-spelsplaner på sportfältet på Gärdet. Men trycket på speltid är stort. Dessutom slits planerna hårt, eftersom underlaget är naturgräs, menar Stockholms stad.

Därför ska staden anlägga två nya 11-spelsplaner med så kallat hybridgräs på sportfältet. Planerna skulle egentligen stå klara redan hösten 2020 – men nu har idrotts- och fastighetsnämnden till slut godkänt projektet.

Förlänger livslängden

– Hybridgräs stärker och förlänger livslängden på naturgräs vilket betyder fler träningstimmar för stadens barn och unga, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) i ett pressmeddelande.

Hybridgräs är en kombination av naturligt och syntetiskt gräs, med en andel konstgräs på mellan 5 och 15 procent. Till skillnad från vanligt konstgräs innehåller hybridgräset inte de små kulorna av gummigranulat som sprids ut i naturen från många konventionella konstgräsplaner.

Bättre än konstgräs

– De ett mycket bättre alternativ än konstgräs ur miljösynpunkt, säger Karin Ernlund.

Hybridgräsplanerna ska stå klara under 2021, och byggstarten är beräknad till andra kvartalet i år. Den totala kostnaden är cirka 20 miljoner kronor