SOLCELLSGLÄDJE. Från vänster fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M), Anders Kindberg, fastighetsdirektör på fastighetskontoret, Bengt Staaff, regionchef Skanska, Fredrik Sagvold, Ebab och Reza Etemad, projektledare på fastighetskontoret inspekterade alla bygget nyligen. Och gillade uppenbarligen vad de såg. Foto: Per Brandt

Här bygger Stockholms stad sin största solcellsanläggning

Tusen kvadratmeter för solenergi. Stockholms stads största solcellsanläggning byggs nu på Tekniska nämndhuset.

  • Publicerad 06:00, 18 dec 2021

Den stora renoveringen av Tekniska nämndhuset har varit i gång länge.

Nu har en speciell del av projektet dragit igång: Bygget av Stockholms stads största solcellspark i kommunal regi. Det första taket har redan börjat prydas av solcellerna och sedan ska det bli fler tak.

Byråkratbasen på Kungsholmen öppnas upp

Totalt rör det sig om cirka 1 000 kvadratmeter vilket ska generera omkring 170 000 kilowattimmar.

Det är cirka 10-15 procent av husets årsförbrukning berättar en nöjd Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd, vid ett besök på taket.

3,5 miljoner kronor lägger staden på anläggningen, en bra investering enligt honom.

– Framför allt nu när det är högt pris på el, särskilt planerad el som det är brist på. Själva kostnaden kommer att vara intjänad om 10-12 år. Det är så här vi ska jobba med ett stort och kostsamt fastighetsbestånd och med vår nyproduktion. Det är bra för miljön och för skattebetalarna, säger han.

BYGGE. Här börjar Tekniska nämndhuset att byggas. Foto: Lennart af Petersens, 1961-1962. Stadsmuseet i Stockholm

OKLAR FRAMTID. Separatorhuset används som evakueringslokal under ombyggnationen och vad som händer sedan med fastigheten är oklart. Foto: Pi Frisk

Solcellerna innebär att tidigare koppartak nu har plockats bort, men Dennis Wedin tror inte åtgärden på det grönklassade huset kommer generera någon kritik.

– Koppartaket var redan skadat, och vi bygger nu så att det sitter grön papp under för att efterlikna kopparen. Många gånger kan det kommer synpunkter om att vi förfular när vi gör liknande åtgärder men här på taket är det inte en aspekt. 

Han kostar även på sig att konstatera att projektet håller både budget och tidplan.

I januari ska anläggningen vara i drift. Och framöver lär det blir ännu fler solcellsanläggningar på stadens byggnader, både befintliga och nya.  

– Ja, där det är möjligt ekonomiskt och givet att byggnaden passar för det. Det ska vara en utgångspunkt att jobba så här.

Miljardrenovering

Byggnaderna är grönklassade och ritades av arkitekterna Nils Sterner och Carl-Olof Deurell och uppfördes åren 1962 – 1965. Intilliggande blåklassade Separatorhuset, ritat av Johan Laurentz, fungerar som evakueringslokal och byggdes 1899 och 1901 som huvudkontor för industriföretaget AB Separator, som sedan blev Alfa Laval.

Projektet ska skapa kontor med cirka 1 000 arbetsplatser i huvudbyggnaderna. I renoveringen ingår bland annat byte av ventilation, vatten och el, ombyggnation invändigt, upprustning av fasad och tak.

Moderaterna och dåvarande alliansen kritiserade renoveringen som klubbades av förra rödgrönrosa styret och ville istället bygga nytt nämndhus vid gamla Söderstadion och bostäder på tomten vid Fleminggatan, men efter valet revs inte beslutet upp.

Projektet inleddes 2018 och ska vara klart 2023. Budgeten är 1 094 miljoner kronor samt 200 miljoner för flytt, evakuering och inredning.

Enligt stadens hemsida kan sedan bland annat Separatorhuset och en tillbyggnad frigöras flr andra ändamål, men några beslut kring framtiden finns inte enligt Dennis Wedin.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre