Den stora renoveringen av Tekniska nämndhuset har varit i gång länge.

Nu har en speciell del av projektet dragit igång: Bygget av Stockholms stads största solcellspark i kommunal regi. Det första taket har redan börjat prydas av solcellerna och sedan ska det bli fler tak.

https://www.mitti.se/nyheter/byrakratbasen-pa-kungsholmen-oppnas-upp/repsjq!2@UdKtA9CPCZ@Oh0IjaC8w/

Totalt rör det sig om cirka 1 000 kvadratmeter vilket ska generera omkring 170 000 kilowattimmar.

Det är cirka 10-15 procent av husets årsförbrukning berättar en nöjd Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd, vid ett besök på taket.

3,5 miljoner kronor lägger staden på anläggningen, en bra investering enligt honom.

– Framför allt nu när det är högt pris på el, särskilt planerad el som det är brist på. Själva kostnaden kommer att vara intjänad om 10-12 år. Det är så här vi ska jobba med ett stort och kostsamt fastighetsbestånd och med vår nyproduktion. Det är bra för miljön och för skattebetalarna, säger han.

Solcellerna innebär att tidigare koppartak nu har plockats bort, men Dennis Wedin tror inte åtgärden på det grönklassade huset kommer generera någon kritik.

– Koppartaket var redan skadat, och vi bygger nu så att det sitter grön papp under för att efterlikna kopparen. Många gånger kan det kommer synpunkter om att vi förfular när vi gör liknande åtgärder men här på taket är det inte en aspekt. 

Han kostar även på sig att konstatera att projektet håller både budget och tidplan.

I januari ska anläggningen vara i drift. Och framöver lär det blir ännu fler solcellsanläggningar på stadens byggnader, både befintliga och nya.  

– Ja, där det är möjligt ekonomiskt och givet att byggnaden passar för det. Det ska vara en utgångspunkt att jobba så här.