Badsäsongen närmar sig på allvar.
På två utomhusbad i Bromma är rådet att helt avstå från bad den här sommaren.
Dels badet på östra delen av Ängbybadet, dels på Johanneslundsbadet.
På båda baden har föroreningar upptäckts i vattnet.
Det handlar om e-koli och intestinala enterokocker, bakterier som lever i tarmkanalen hos människor och djur.
– Under hela sommaren kommer det att vara en avrådan från bad, säger Alva Engström, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Det otjänliga badvattnet på Ängbybadets östra del är känt sedan länge.
– Ängbybadet har utretts de senaste åren, säger Alva Engström.
I december 2024 kom senaste redovisningen.
– Den visade att det är fågelavföring som är källan till föroreningarna. Stadsdelsförvaltningen ska under den här badsäsongen kommer införa sin åtgärdsplan och i slutet av året skjuta in en utvärdering, vad de anser har gett effekt och inte.
Sätter in hund mot gäss
De åtgärder som planeras den här sommaren är rengöring av sandytan, skyltning, drönare, vallhund, och ändringar som ska göra badplatsen mindre attraktiv för gäss.
– Åtgärderna kommer att göras nu under sommaren och sedan hoppas vi på att det ger effekt på badvattenkvalitén, säger Alva Engström.
Alva Engström, miljöinspektör, här på Ängbybadet vid ett tidigare tillfälle, väntar närmast på rapporter från stadsdelen om planerade åtgärder för att förbättra vattenkvalitén på den här badplatsen, liksom på Johanneslundsbadet i Minneberg, ger effekt.
Stefan Källstigen
Det är tredje året i rad som vattnet på Ängbybadet östra har dåligt kvalitet.
Kan badet stängas om det inte går att förbättra vattenkvaliteten?
– Första konsekvensen blir att det blir en permanent avrådan från bad, att den sidan av badet förlorar sin EU-klassficering, men det är först efter fem år av dålig kvalitet, säger Alva Engström.
Det andra badet i Bromma som miljöförvaltningen avråder från att ta ett dopp på nu under sommaren är Johanneslundsbadet i Minneberg.
Badet fick klassificeringen dåligt badvatten i höstas, och även här är Bromma stadsdelsförvaltning ålagda att utreda orsaken till de höga bakteriehalterna och upprätta en åtgärdsplan.
– Den utredningen har stadsdelen fått förlängd tid på sig att utföra, till december 2025. De håller just nu på att utreda, säger Alva Engström.
Har det varit dåligt badvatten på Johanneslundsbadet även tidigare somrar?
– Nej, det har varit bra kvalitet, den här klassificeringen dålig är baserad på de senaste fyra åren, det har visat sig vara återkommande dåliga halter.
Såvitt miljöförvaltningen känner till har ingen blivit sjuk av att bada på någon av de här badplatserna.