Att mat gör gott vet de flesta människor. Men att detta också är namnet på en satsning som äger rum inne i Broskolans hemkunskapssal med jämna mellanrum känner kanske inte lika många till.

Bakom projektet står Bro Utveckling tillsammans med ICA Supermarket Bro, Röda Korset och Svenska kyrkan i Bro.

Tina Nygren, församlingsassistent, Bro Församling, Vanessa Perhs, kommunikatör, Bro Utveckling och Oscar Palmaer, ställföreträdande handlare, ICA Supermarket Bro.

Tina Nygren, församlingsassistent, Bro Församling, Vanessa Perhs, kommunikatör, Bro Utveckling och Oscar Palmaer, ställföreträdande handlare, ICA Supermarket Bro.

Stefan Källstigen

Kvinnor och mammor

Det är onsdagkväll och mörkret ligger tungt över Bro centrum. Vid entrén till Broskolan möter vi deltagare som strömmar in till "Mat gör gott". Kvällen markerar det femte tillfället.

– Här inne ses vi och lagar mat tillsammans med Broborna, både kvinnor och män är välkomna. Men vi riktar oss speciellt mot kvinnor, säger Oscar Palmaer, ställföreträdande handlare, ICA Supermarket Bro.

Varför har ni det fokuset?

– För att från början ville vi nå ut till mammor i Bro. Vi vill försöka skapa ett forum där man kan träffas och umgås, och samtidigt laga mat. Tanken är att vi därigenom skapar relationer mellan människor som vi sedan möter runt om i Bro. 

En del av Mat gör gott är att man arbetar med matsvinn från närliggande Icabutiken.

En del av Mat gör gott är att man arbetar med matsvinn från närliggande Icabutiken.

Stefan Källstigen

Hoppas växa

På sikt är ambitionen att ha diskussionsteman som är angelägna som man kan snacka om samtidigt som maten lagas.

– Nu i början så har vi egentligen bara startat upp med att laga mat. Vi tar tillvara på matsvinn, främst nu från oss på affären här i närheten, men vi hoppas kunna få det här att bli större så att vi kan ta tillvara på flera matbutikers svinn i området.

Vad man lagar förändras från gång till gång, det beror på vad butiken kan bidra med. Sirpa Rantanikunen (till vänster) beskriver att hon längtar till tillfällena.

Vad man lagar förändras från gång till gång, det beror på vad butiken kan bidra med. Sirpa Rantanikunen (till vänster) beskriver att hon längtar till tillfällena.

Stefan Källstigen

Från svinn till socialt

Steget från att ha en kyl för matsvinn i butiken till att jobba socialt är ganska långt, men tillsynes självklart för aktörerna bakom projektet – som bara är i sin början, förklarar de.

– Det är det som är Bro utveckling, att få orten att växa och skapa större samhörighet. Att få ihop Bro, säger Oscar Palmaer.

Deltagarna får ta med sig matlådor av maten man lagar tillsammans, men många kommer också för det sociala, så det ser lite olika ut. För dagen vankas bland annat lammstek som en volontär förbereder.

Oscar tillägger att deltagarna inte bara får bli fler, den som är intresserad av att vara volontär inom projektet får även gärna höra av sig.

"Älskar att komma hit"

Brobon Sirpa Rantanikunen är en av dagens 25 deltagare som kommer för att bekanta sig med andra Brobor och laga mat.

– Jag har varit med från allra första tillfället och jag älskar att komma hit. 

Vad betyder det för dig att komma hit?

– Jag längtar efter varje tillfälle. För att jag tycker det är så roligt att möta andra människor och umgås, annars är jag ganska mycket hemma själv. Sen lär vi oss mycket också, man utbyter både recept och tankar. 

Sirpa Rantanikunen gillar idén med att ta hand om mat som annars skulle kastas. Sen så känns det även bra att göra något gott.

– Vill man inte ta med sig maten hem så tar Röda korset och kyrkan hand om det. Det finns alltid folk som behöver. Så det är jättekul att kunna göra något, säger Sirpa Rantanikunen.

Mat gör gott är inte bara projektet i Broskolans hemkunskapssal. Man är även i samma skola på fredagar. Då bjuds alla elever på frukost.