Gitarristen och kompositören Pål Nyberg bor själv i Stureby. Varje gång han passerade kapellet på Tussmötevägen 191 så funderade han över varför lokalen stod tom.

– I nästan tre år försökte jag få tag i fastighetsägaren för att visa intresse. Det tog ett tag, men till slut var det någon på deras kontor som tyckte att det lät som en bra idé, och då gick det ganska fort, säger Pål Nyberg.

Han och de andra kollektivmedlemmarna, totalt är de nio stycken, har haft tillgång till stället i några månader. Men det är först på senare tid som de har börjat med publika evenemang. Det går in ungefär 50 personer i lokalen.

– Vi tänker ha konserter och annat musikrelaterat. Ambitionen är också att främja samarbeten mellan alla tänkbara konstformer, så förhoppningsvis kommer vi ha utställningar och annat, säger Pål Nyberg, som själv har spelat musik sedan han var barn.

"Finns nästan ingenting"

Det gamla kapellet från 1936, 150 kvadratmeter stort, är även musikernas arbetsplats, replokal och inspelningsstudio. Pål tycker att det känns bra att det händer något i Stureby.

– Det finns nästan ingenting här. Det ska bli intressant att se hur det här utvecklas och hur det tas emot lokalt. Vi ligger ju bra till också, nära tunnelbanan. Samtidigt läggs scener ner i innerstan, och jag tror att folk kommer att vara beredda att ta sig hit, säger han.

Inriktningen på evenemangen kommer främst att vara jazz och angränsande genrer. Namnet "Krematoriet" uppstod efter ett rykte att det en gång varit ett krematorium i lokalen.

– Nu är jag inte så säker på att det stämmer. Vissa tycker att namnet har en morbid klang, men då får man väl säga "Krempan" i stället, säger Pål Nyberg.