Precis som den mänskliga befolkningen i Värmdö kommun har antalet hundar ökat under de senaste fem åren. Vid årskiftet fanns 5 090 hundar i kommunen, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med 2018.

Den mest populära rasen är labrador retriever. Vid årskiftet fanns 229 hundar av rasen i Värmdö, rapporterar Newsworthy.

– Labradoren är ohotad etta. Och tittar man på de raser som ligger topp fem så är det ganska stabilt, ibland byter de plats med varandra, säger Janina Pfalzer, pressansvarig på Svenska Kennelklubben till Newsworthy.

Calle Cederschiöld och labradoodlen Leo.

Calle Cederschiöld och labradoodlen Leo.

Angie Gray

Inte förvånad

När Mitt i ger sig ut på jakt efter hundägare vid Bosses backe träffar vi först på Calle Cederschiöld med labradoodlen Leo.

– Labradoodle ligger väl högst förstås, annars måste det vara en jaktlabrador som ligger i toppen, gissar han.

Att det är en labrador retriever som tar priset förvånar honom inte.

– De är familjära, labradorerna.

Han valde att skaffa labrador- och pudelblandningen eftersom den är allergivänlig.

Petra och Pelle Eriksson med Ester och Cupra.

Petra och Pelle Eriksson med Ester och Cupra.

Angie Gray

Pandemieffekt

Petra och Pelle Eriksson kommer med en varsin engelsk springer spaniel i kopplet, Ester och Cupra. De gissar på att en welsh springer spaniel eller en shih tzu toppar listan.

– Labrador retriever vet jag inte om jag brukar se så många av. Däremot welsh springer spaniel finns det flera i området, säger Petra.

Den ena hunden de rastar är deras dotters.

– När hon skaffade den så märkte vi hur otroligt mysiga de är och väldigt familjekära. De vill ligga nära och gosa men är också aktiva. Så vi köpte en likadan!

Att hundarna i Värmdö har blivit fler de senaste åren tror hon beror på både pandemin och att området har byggts ut.

– Och barnen kanske börjar bli lite större, då kan man skaffa hund, säger Pelle.

Pudeln Lennon är döpt efter John Lennon i The Beatles och fyller år på julafton.

Pudeln Lennon är döpt efter John Lennon i The Beatles och fyller år på julafton.

Angie Gray

En familjehund

Vid hundlekplatsen träffar vi Cathrin Uebel och pudeln Lennon, döpt efter John Lennon i The Beatles. Hon tycker att hon ser flest jack russell terrier, som ligger på fjärde plats på listan.

– Men labradoren är väl mest populär för att den är social och snäll. Den har inte för mycket jaktinstinkter och kräver inte mycket stimulans. En familjehund helt enkelt!

Hon valde en pudel för att den inte fäller.

– Men också för att den smart, social och har inga drifter – han vädrar inte ett rådjur och försvinner utan man kan ha honom lös.