Under pandemin har gränsen mellan hemmet och jobbet för många suddats ut. Det gäller särskilt för krögarparet Tomas Diederichsen och Klara Möller Norén. De bestämde sig för att testa något minst sagt annorlunda, att öppna en finkrog hemma i sitt villagarage.

Idén föddes under en resa i Portugal.

– Vi besökte en fiskrestaurang i Porto som var ett riktigt hål i väggen, men serverades fantastisk mat. Då tänkte vi ”det här skulle ju typ få plats i vårt garage”, säger Klara.

Fungerade som förråd

Garaget i deras Älvsjövilla hade tidigare bara fungerat som ett förråd där det samlades skräp.

– Vi snickrar aldrig, och bilen ställer vi alltid på uppfarten. Vi kom fram till att det var bättre att göra något kul av den här ytan, säger Tomas som arbetat länge inom restaurangbranschen och tidigare blivit utsedd till "Årets köttkock" (2007) och "Årets kock" (2011).

Gästerna festar efter middagen

Han och Klara, som är utbildad sommelier, träffades när de arbetade på Ulfsunda slott. Sedan 2017 driver de skärgårdskrogen ”Varvet” på Högmarsö på somrarna.

Trots deras erfarenhet är en restaurang på tomten något helt annat.

– Det är en häftig upplevelse att bara ta hand om 20–25 personer under en hel kväll. Man kommer verkligen nära de som kommer hit för att äta. Och gästerna kommer nära varandra, säger Tomas.

– Det har hänt att stämningen varit så god att matgäster som inte känt varandra senare har åkt in till stan för att fortsätta kvällen tillsammans, säger Klara.

Tanken är att hålla öppet minst en gång i veckan. Att driva en restaurang på sin hemadress ser det inget negativt med. Det går att separera jobb och hem.

– Ja, det är ju trots allt inte ett ”hemma hos-koncept”. Men visst händer det att folk har samlats inne i köket, och vissa har irrat runt i huset och inte hittat gästtoaletten. Och ibland har vi varit tvungna att ställa upp ett väntbord i korridoren om borden inte hunnit bli lediga.

Har ingen diskare

Trots att det bara är 16 gäster som får plats i garaget har de inga förbestämda mat- och dryckespaket, utan en vanlig à la carte-meny, som lagas på den vanliga spisen inne i köket.

– Det är den stora utmaningen, det är ju långt ifrån ett vanligt restaurangkök. Vi måste verkligen tänka till med menyn, eftersom jag inte har någon diskare och även måste hinna med att servera lite, säger Tomas.

Ni har tre barn. Vad säger de om det här upplägget?

– De får chefs table när de själva ska äta, så de klagar inte, skrattar Tomas.

– De är vana. Vår sommarkrog på Högmarsö ligger precis bredvid där vi bor och vi brukar ha massor av personal boende hos oss. Men det här är ju ytterligare ett steg närmare, för nu är ju krogen faktiskt i vårt hus, säger Klara.