Pensionärernas riksorganisation (PRO) har släppt sin årliga matprisrapport för 2023. I år har PRO-medlemmar undersökt vad en matkasse med 46 utvalda varor kostar i över 100 butiker i Stockholm.

Drar ner på maten

Priset på varorna har ökat med 27 procent de senaste två åren. Trots att uppgången mattats av något under 2023 uppger en tredjedel av PRO:s medlemmar att de dragit ner på matinköpen på grund av höga priser.

– Prisökningarna påverkar dem med små marginaler allra mest. Det blir svårare att planera långsiktigt. Det kan också vara svårt att ta sig till billigare butiker för att nyttja extrapriser, säger PRO:s ordförande Åsa Lindestam i ett pressmeddelande.

Särskilt frukosten har blivit dyrare. Kaffe, te, frukt, mjölk, smör och ägg är några av basvarorna som kostar 30 procent mer jämfört med två år sedan, enligt PRO.

Den billigaste matkassen finns på ICA Maxi stormarknad i Haninge och kostar 1 352 kronor. Coop Storsjövägen i Årsta har den dyraste kassen. Den kostar hela 1 657 kronor.

Coop tycker att det är positivt med oberoende prisundersökningar, men menar att PRO:s undersökning inte speglar helheten. Bland annat menar butikens press­avdelning att undersökningen inte tar hänsyn till medlemspriser där man ­under förra året sänkte priset på frukt och grönt motsvarande matmomsen på 12,5 procent, samt kapade priset på det de kallar ”vardags­favoriter”.

Finns medlemsbonus

”Utöver detta ger Coops medlemsbonus också upp till fem procent tillbaka, vilket tyvärr inte framgår av PRO:s prisundersökning, liksom möjligheten att hålla nere kostnaden genom att handla Coops egna varumärken där vi erbjuder riktigt prisvärda varor till med hög kvalitet” skriver Bernd Schmitz på Coops pressavdelning, som även hänvisar till Matpriskollens undersökning enligt vilken Coop har den billigaste hemlevererade matkassen i Stockholm.

Lågprisjätten Lidl är inte med i undersökningen.