Arninge station

Vid Arninge station byggs en gångbro över E18 som binder samman Roslagsbanan med buss och andra resesätt.Under sex veckor i sommar, den 26 juni–6 augusti kommer bara ett av två körfält att vara öppet i vardera riktning på E18.

Roslagsbanan

Dubbelspåret mellan Täby kyrkby och Kragstalund färdigställs. Det här medför mindre avstängningar på flera olika sträckor under sommaren, och hela Roslagsbanan stängs av under 24–28 juli. När allt är klart kommer det finnas dubbelspår hela vägen från Stockholms östra till Vallentuna

Mälarbanan

Mälarbanan från Tomteboda till Kallhäll ska få två nya spår. När två spår blir fyra kommer fjärr- och regionaltågen fram snabbare eftersom de slipper köa bakom pendeltågen. Hela järnvägsanläggningen byts ut, bland annat räls, kontaktledningar, växlar och banvall. Det här gör att järnvägssträckan först stängs mellan Huvudsta och Barkarby 4 juli–9 augusti, därefter vid Barkarby 9–16 augusti.

Vasagatan

Upprustningen av Vasagatan har pågått en längre tid och allt beräknas vara klart under 2022. I sommar är det främst tre platser som berörs: Östra sidan av Vasagatan mellan Klara Vattugränd och bron-Vattugatan och mellan Kungsgatan och Bryggargatan, samt på södra av Vasaplan och Östra Järnvägsgatan mellan Vasaplan och Gamla Brogatan. Tillfälliga trafikomläggningar görs för att minimera påverkan på alla trafikslag i den mån det går.

Malmskillnadsgatan

Kvarteren vid Sergels torg genomgår en ansiktslyftning av det större slaget. Malmskillnadsgatan är inget undantag. I sommar är det dags att byta tätskiktet på bron över Oxtorgsgatan. För att genomföra arbetet så effektivt och snabbt som möjligt kommer bron att stängas av och vara avstängd tills tätskiktet är omlagt, troligtvis under hela juni, juli och augusti.

Slussen

Slussens omtalade Guldbro ska målas om och bli guldigare i sommar. När målarna närmar sig Södermalm blir det begränsad framkomlighet på Stadsgårdsleden under bron under åtminstone hela juli månad. Det finns risk att det bildas stora fördröjningar och långa köer i rusningstrafiken mot City. Trafiken från Centralbron på Riddarfjärdsavfarten blir troligtvis också fördröjd. Buss 480 påverkas också.

Häggvikstunneln

Mellan den 5 juli och den 6 augusti repareras sprickor och ojämnheter i Häggvikstunneln på Norrortsleden. Arbetet gör att det blir begränsad framkomlighet eftersom tunneln mot Törnskogstunneln stängs och trafiken leds över i den andra tunneln. Där kommer trafiken att gå dubbelriktad och får ett körfält vardera. Hastigheten kommer att vara nedsatt.

Solnatunnlarna – under Hagalund

De fyra järnvägstunnlarna under Hagalund ska rustas upp. Tunnlarna är gamla och slitna och behöver bli säkrare och modernare. Under tre somrar i rad, 2021–2023, kommer en tunnel i taget att stängas av under cirka 5–6 veckor. Bland annat ska berget och tunneltaken säkras upp och förstärks med ingjutna bultar och sprutbetong.I sommar pågår arbetet 5 juli–9 augusti. Pendeltågstrafiken påverkas under denna period i både norr- och i södergående riktning.

Förbifart Stockholm

Bygget som ska vara klart först 2030 fortgår under sommaren på flera håll. Över 70 procent av tunnlarna har nu sprängts och nästan lika stor del av de sex nya trafikplatserna är färdigbyggda.Avfarten i södergående riktning vid Vårby har stängts av och där hänvisas bilisterna till trafikplats Fittja.Den mest trafikpåverkande delen av Förbifartbygget kommer i sommar vara arbetet med ett kollektivkörfält mellan Nockeby och Tappström i riktning mot Ekerö. Arbetet kan medföra långa köer mot Ekerö då ett körfält är öppet i vardera riktning under byggtiden.

Skurubron

Arbetet med en ny bro på väg 222 över Skurusundet pågår under hela sommaren. Inga körfält stängs av, men trafiken förflyttas i sidled och hastigheten kommer sänkas mellan trafikplatserna Björknäs och Skuru.När bron är klar hösten 2022 ska den befintliga Skurubron göras om till en lokalväg med en gång- och cykelväg.

Väg 73 Nynäsvägen

Den södergående påfarten vid trafikplats Trångsund stängs av i samband med en broreparation. Trafiken leds om på Gamla Nynäsvägen till trafikplats Skogås.Lite längre söderut mellan avfarten mot Årsta havsbad och trafikplats Segersäng ska trafikverket asfaltera om ett körfält i riktning mot Nynäshamn.

Väg 229 Tyresövägen

Bron över Tyresövägen vid Njupkärrsvägen, Bollmora trafikplats, ska repareras. Medan arbetet pågår kommer endast ett körfält vara öppet, men troligtvis kommer det göras främst på kvällar och nätter.

Getingmidjan är INTE avstängd

Allting har sitt slut. Så även arbetet med den så kallade Getingmidjan, järnvägssträckan mellan Stockholm central och Stockholm södra.I tre somrar i rad (2018–2020) har fjärr- och regiontågtrafiken stoppats helt under åtta veckor, vilket många säkert minns då tågresenärerna i stället trängts med pendeltågsresenärerna genom Stockholm.Hela järnvägsanläggningen byttes under de här perioderna ut, inklusive broar, spår, kontaktledningar och teknik.Under Kristi himmelsfärdshelgen, 12–17 maj, stängdes Getingmidjan förhoppningsvis av för sista gången på lång tid. Den nya anläggningen har en teknisk livslängd på 80 år och ska alltså inte behöva bytas ut förrän år 2100.

Källa: Trafikkontoret Stockholms Stad, Trafikverket