Viljan att hjälpa dem som har det svårt har Årstabon Martin Contreras haft så länge han kan minnas. Som barn brukade han följa med sin pappa och dela ut smörgåsar och varm dryck till behövande.

För åtta år sedan jobbade han på beroendeakuten på S:t Görans sjukhus.

– Det gav mig en inblick i hur svårt livet är för en del människor. Många där hade inget hem, och jag kände att jag ville göra något mer för dem. Dra mitt strå till stacken, säger Martin Contreras.

Han startade en insamling till behövande, och nu är det femte året i rad som han ordnar en sådan inför julen. Kläder, leksaker, hygienartiklar och pengar till mat. Dessutom är han med och ordnar flera julbord.

– Första året gick det lite trögt. Det var mest vänner och familj som var med och skänkte. Men sen har det bara vuxit och vuxit. Förra året fick jag in 10 000 kronor, säger Martin Contreras.

Förrådet på Sandfjärdsgatan är nästan fyllt.

Förrådet på Sandfjärdsgatan är nästan fyllt.

Angie Gray

Många som skänker är från Årsta. Om Martin Contreras har tillgång till bil brukar han åka och hämta grejer, annars kommer folk hem till honom med gåvor. En del förvarar han i förrådet hemma på Sandfjärdsgatan, en del i föräldrarnas lägenhet på Södermalm.

– Det enda jag inte tar emot är begagnade underkläder, det köper jag nytt, säger Martin Contreras.

På lucia ska han till mötesplatsen Ny Gemenskap i Västberga, sedan följer ett julbord på akutboendet Bocenter på Kungsholmen och ett besök på Aspuddens akutboende.

– Tanken är också att vi ska ha lite julklappar att dela ut, jag får hjälp av min sambo med att slå in. Jag kanske får dra på mig tomtedräkten, det är jag van vid eftersom jag även extrajobbar som tomte, säger Martin Contreras.

Responsen på insamlingen har varit uteslutande positiv. För att sprida informationen har han bland annat skrivit i Facebook-gruppen "Årsta".

– Folk är glada att kunna bidra och slippa slänga kläder. Jag känner mig väldigt ödmjuk, jag hade inte kunnat göra det här utan allas hjälp, säger Martin Contreras.

En framtidsdröm han har är att kunna starta någon form av mer permanent hjälpverksamhet.

Gemensam jul för 40:e gången

I Rågsved anordnar Nya Rågsveds folkets hus julfirande för 40:e gången. 2020 ställdes evenemanget in och förra året blev det i reducerad form. Men på julafton i år dukas det upp ett fullskaligt julbord med gott om veganska alternativ.

– Det bygger på volontärarbete och donationer. Vi får till exempel julmust av en leverantör och bra pris på skinka. Vi samarbetar med kyrkan, bostadsbolag och privatpersoner som vill skänka, säger Sebastian Panzar från Nya Rågsveds folkets hus, som berättar att de använder hela huset under firandet.

Sebastian Panzar sitter i Rågsveds Nya Folkets hus styrelse.

Sebastian Panzar sitter i Rågsveds Nya Folkets hus styrelse.

Mimmi Epstein

– Det finns lekrum för barn och rum där ungdomar kan hänga. Vi gör det så juligt det går, med ljusslingor, granar och julmusik.

För drygt fyrtio år sedan var firandet mer alternativt än klassiskt.

– Det var punkrörelsen som drog ihop ett gäng som träffades och åt ärtsoppa på julafton. Men sen slog de ihop sig med ett annat julfirande och då föddes "Gemensam jul", säger Sebastian Panzar.

Firandet är gratis och alla är välkomna.

– Det är verkligen alla möjliga som brukar komma hit. Det kan vara folk som inte har någon att fira med eller som har tröttnat på dem de brukar fira med. Flera är hemlösa eller har någon missbruksproblematik. Men det kommer även familjer som har det extremt knapert ekonomiskt. Det är ju ännu mer aktuellt i år, säger Sebastian Panzar, som själv kommer att vara på plats på julaftonsmorgonen för att börja rulla köttbullar.

– Egentligen är jag inte en julmänniska, men det känns bra att göra någon nytta.