Stiftelsen Språkskolan i Upplands Väsby driver två skolor i gamla Smedbyskolans byggnad, Sverigefinska skolan och Engelska skolan. Båda är tvåspråkiga.

I början av terminen fattade styrelsen det för Sverige ovanliga beslutet att köpa in tvättbara munskydd åt både elever och skolpersonal.

– Det har varit väldigt viktigt att försöka skapa trygghet för personalen under pandemin. Skolan är ju en tajt miljö och det har varit ganska jobbigt med många funderingar hos både barn och personal, säger Maija Vola, rektor för Sverigefinska skolan.

20 luftrenare

Munskydd infördes på prov och 20 luftrenare köptes in till lokalerna.

– Vi införskaffade luftrenare för att förebygga eventuell smittspridning orsakat av virus eller bakterier. De renar även från pollen och vi ser en vinning i att ha luft ren från pollen, speciellt nu när vi vädrar klassrummen mycket, säger Katja Leffler Peura, som sitter i skolstiftelsens styrelse och ansvarar för fastighetsfrågor.

De båda skolorna har sedan pandemin startade haft några enstaka fall av corona, men klarat sig från större utbrott – både före och efter införandet av munskydd.

– Så fort någon haft minsta symptom, både personal och elever, har de skickats hem, säger Marie Källström, rektor för Engelska skolan.

Obligatoriskt för lärare

Runt 400 blå munskydd i tyg med skolornas logga inhandlades och nu är munskydd obligatoriskt för alla lärare från och med klass 5.

– Vi har även starkt rekommenderat att alla andra lärare och personal använder munskydd för att skydda sig och andra, säger Marie Källström, rektor för Engelska skolan.

För eleverna är det frivilligt. Vissa använder dem, andra inte.

Rubén Espinoza Pineda, som går i sjuan, har oftast munskydd på sig – men inte skolans i tyg utan engångsskydd.

– Det är jobbigt att ta med sig hem och tvätta, de här är lättare. Jag tycker det är viktigt att ha munskydd för att bidra till att minska smittspridningen.

Klasskompisen Kaan Sengül, 13, håller med.

– Det är bra att ha på dem, jag vill också skydda personer som kan bli smittade. Corona kan ju smitta även utan symptom.

"Väldigt sena med munskydd"

Ett år in i pandemin rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten munskydd under speciella omständigheter, såsom inomhus där det är svårt att hålla avstånd. Men inte i skolor.

– Det är konstigt. Om man kan jobba förebyggande ska man väl göra det. När man jämför med resten av Europa, där man blir bötfälld om man inte har munskydd, har vi i Sverige varit väldigt sena med munskydd, säger Katja Leffler Peura.

Både Finland och Norge har haft betydligt mer omfattande coronarestriktioner samt total nedstängning i perioder. Många av föräldrarna till barn i Sverigefinska skolan har finskt ursprung och efterlyste tidigt insatser mot smittspridning.

– Vi upplever att föräldrarna uppskattar våra åtgärder, som förstås är många fler än bara munskydd och luftrenare, säger Maija Vola.