Polisbil. Sju poliser, inklusive förare och gruppchef, och sex hästar får plats i den nya "polisstationen" på hjul. Foto: Claudio Britos

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.

  • Publicerad 12:09, 24 nov 2020

Nyligen fick polisen i Stockholm en av de största bilarna som hittills har ställts upp i myndighetens garage. I somras levererades den 16 ton tunga, 2,55 meter breda, 4 meter höga och 12 meter långa bilen från Tyskland.

Sedan 2016 har det pågått ett arbete med att ta fram den nya bilen som ska underlätta uttryckningar för hästrytteriet på polisen.

– Innan så har vi fått åka tre bilar med tre släp och tre förare. En insatsgrupp med hästar vid kanske en demonstration, eller en fotbollsmatch, är på sex personer. Så det här underlättar mycket för hästarna, säger polis Anders Jansson på den operativa enheten.

Polisbilen är bland annat utrustad med radiosystem, blåljus, sirener och parabol-tv. Enligt Anders Jansson blir det som en liten polisstation på hjul.

– Poliserna kommer kunna sitta tryggt och ha ett enklare ledningsrum. Så det gör polisjobbet enklare och blir bättre arbetsmiljö för poliserna, säger Anders Jansson.

Bilen har även ett kök och sex stallplatser där hästarna kan äta hö och dricka vatten under uttryckningar.

– I släpen har hästarna varit mer oroliga, nu står det tryggare och mår bättre. De kan åka tillsammans och är redan polare när vi kommer till platsen vi ska till, säger Anders Jansson.

Kan ni rycka ut snabbare med den här?

– Ja, och så kan vi använda en större resurs om det behövs, säger Anders Jansson.

Totalt kostade upphandlingen för den nya polisbilen 4 280 000 kronor. Polisbilen i Stockholm är en av två exemplar, där den andra används av Malmöpolisen.