Snart fem år har gått sedan staden gav fastighetsbolaget Balder erbjudandet att köpa Rissne centrum.

Redan då fanns högtflygande planer på en omgestaltning av området: hundratals nya bostäder, handelslokaler och ett underjordiskt garage.

Ny utformning

Sedan dess har saker hänt, om inte i sinnevärlden så åtminstone på idéstadiet. Det gäller inte minst bostadshusen som ska byggas vid tunnelbanan och som har fått en annan, inte fullt så snirklig utformning som tidigare.

– Det är ett mycket komplext projekt där många intressen ska samsas på en liten yta.  Under planarbetet har utredningar visat det ganska svårt att få till det ursprungliga förslaget. Idén om fristående byggnader med delvis rundade former finns dock kvar, säger Manne Berndtsson, planarkitekt på Sundbybergs stad.

Bostäder

Fem bostadshus föreslås väster om Kavallerivägen. Sedan tidigare finns även planer på att riva den befintliga centrumbyggnad där Hemköp huserar. I stället föreslås en ny tvåvåningsbyggnad med både mataffär och fritidsgård.

På den östra sidan av Kavallerivägen planeras det för ytterligare två bostadshus ovanpå ett nytt parkeringshus, medan ett äldre dito rivs.

Stadens beslut att sända ut detaljplanen på samråd togs i måndags. Enligt kommunalrådet Stefan Bergström (C) kan byggstart ske om två år och inflyttning om fyra, förutsatt att allt flyter på utan krusiduller.