Gårdsvy. Så här kan det ska se ut i centrala Rissne om några år. Foto: Fastighets AB Balder/DinellJohansson

Här är nya planen för jättebygget i Rissne

Framtidens Rissne centrum har ritats om. Ett nytt förslag med 330 bostäder ska nu ut på samråd.

  • Publicerad 14:27, 8 sep 2022

Snart fem år har gått sedan staden gav fastighetsbolaget Balder erbjudandet att köpa Rissne centrum.

Redan då fanns högtflygande planer på en omgestaltning av området: hundratals nya bostäder, handelslokaler och ett underjordiskt garage.

Ny utformning

Sedan dess har saker hänt, om inte i sinnevärlden så åtminstone på idéstadiet. Det gäller inte minst bostadshusen som ska byggas vid tunnelbanan och som har fått en annan, inte fullt så snirklig utformning som tidigare.

– Det är ett mycket komplext projekt där många intressen ska samsas på en liten yta.  Under planarbetet har utredningar visat det ganska svårt att få till det ursprungliga förslaget. Idén om fristående byggnader med delvis rundade former finns dock kvar, säger Manne Berndtsson, planarkitekt på Sundbybergs stad.

Bostäder

Fem bostadshus föreslås väster om Kavallerivägen. Sedan tidigare finns även planer på att riva den befintliga centrumbyggnad där Hemköp huserar. I stället föreslås en ny tvåvåningsbyggnad med både mataffär och fritidsgård.

Parkvy. Så här kan det se ut i centrala Rissne om några år. Foto: Fastighets AB Balder/DinellJohansson

Tidigare förslaget. Balders ursprungliga vision för området, numer förpassad till arkivet. Foto: 3XN

På den östra sidan av Kavallerivägen planeras det för ytterligare två bostadshus ovanpå ett nytt parkeringshus, medan ett äldre dito rivs.

Stadens beslut att sända ut detaljplanen på samråd togs i måndags. Enligt kommunalrådet Stefan Bergström (C) kan byggstart ske om två år och inflyttning om fyra, förutsatt att allt flyter på utan krusiduller.

Rissne centrum

I december 2017 fattade kommunfullmäktige beslutet att sälja Rissne centrum till Balder för 213 miljoner kronor.

Utöver bostäder och verksamhetslokaler planeras det bland annat för en dagvattendamm vid entrén till Rissne ängar.

Byggstarten tros kunna äga rum 2024. Vid det laget är det också meningen att Tvärbanan ska ha börjat rulla genom Rissne och vidare till Ursvik.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07

Så tacklar skolan högre matpriser

Nyheter Måltidschefen: "Svårt att sia" Priserna på livsmedel ökar och Sundbybergs stad följer marknaden varje dag för att hålla budgeten. "Vi är flexibla", säger Anette Appelgren, måltidschef.fredag 30/9 17:01

SL-buss beskjuten med flera skott

Nyheter Tiotal passagerare ombord Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott. "Läskigt när sådant här kryper in i ens närområde" säger en butiksanställd i Hallonbergen centrum.fredag 30/9 7:28