Här är militärpolisens nya fordon i samband med övningen Northern Coast i början september. Foto: Mats Björkman/Försvarsmakten

Här är militärpolisens nya bilar

Volvo V90 med svartvitt mönster och texten "Militärpolis" på sidorna. Nu har försvarsmakten fått nya bilar till sina militärpoliser.

  • Publicerad 17:19, 27 sep 2021

Har du kanske sett en svartvit polisbil i Upplands-Bro nyligen? Det rör sig inte om att polismyndigheten gjort några drastiska förändringar utan det är försvarsmakten som fått nya militärpolisbilar.

Modellen är Volvo V90 cross country, den samma som polisen använder. För att särskilja sig från sina kollegor inom polismyndigheten så har försvarsmaktens militärpolisbilar ett svartvitt mönster och texten "Militärpolis" på sidorna.

Internt har bilarna fått smeknamnet: ”De svartvita flugsnapparna”.

Bilarna har blåljus och siren samt all utrustning som militärpolisen behöver för att kunna sköta sitt arbete: kommunikationsutrustning, utrustning för att säkra spår, avspärrningsband och teknik för att mäta hastighet.

– Det är oerhört roligt att ha fordonen på plats. Det är bra att militärpoliserna ute i landet får något som kommer underlätta deras tjänst, säger Hans Brantås, tillförordnad chef för Försvarsmaktens militärpolisenhet.

– Militärpolisens personliga säkerhet kommer öka markant. Arbete på väg är riskfyllt och med det här fordonet minimerar vi riskerna. Det är ett beprövat fordon för den uppgiften.

De nya bilarna användes under övningen Northern coast i Karlskrona för några veckor sedan.

– Vi hoppas kunna kraftsamla bilarna i tid och rum, till exempel vid stora övningar där det finns ett större behov av just den här typen av fordon, säger Hans Brantås.

Fastighetsjättens nederlag: "Moraliskt har vi rätten på vår sida"

Stämde Upplands-Bro på 150 miljoner – måste betala rättegångskostnader på 2 miljoner. Fastighetsbolaget Kilenkrysset stämde Upplands-Bro kommun på 152 miljoner efter ett infekterat avtalsbråk. Nu har dom meddelats: Kilenkrysset får inte en krona, istället tvingas man betala miljoner...onsdag 27/10 11:28