Ett varmt vårljus faller in genom de stora fönstren i Farsta ishalls lounge. I skinnsoffan sitter Mikaela Bolin, Sandra Gill och Millan Sandell. De kommer från innebandy, hockey och fotboll, och de är alla ordförande för sina föreningar.

– Det känns skitkul. Även om det inte ska behöva spela någon roll, säger Mikaela Bolin, som valdes till ordförande för Farsta Sharks IBK i fjol.

Men spelar roll gör det. För med kvinnliga ledare blir det också mer attraktivt för tjejer att idrotta.

– Just i hockey är det lite grabbigt i bland. Kvinnliga förebilder behövs. Vi märker att det gör skillnad när det finns både manliga och kvinnliga ledare. Fler stannar kvar i flickhockeyskola och flickhockeylag med kvinnliga ledare, säger Sandra Gill, FoC Farsta ishockeys ordförande sedan i fjol.

Hon ser som en av sina viktigaste uppgifter att tjejer och killar ska kunna idrotta på lika villkor. Att man som tjej till exempel inte ska behöva lida av sämre träningstider eller brist på omklädningsrum.

Hon få medhåll av Millan Sandell från FoC Farsta fotboll.

– Vi blir möjliggörare för alla att idrotta. Som kvinnor har vi lättare att se både pojkar och flickor, säger hon och ger ett lokalt exempel från Farsta IP:

– Vårt herrlag spelar i division 2 och vårt damlag i division 5 men de har lika bra träningstider.

Mikaela Bolin, Sandra Gill och Millan Sandell slåss för att tjejer och killar ska kunna idrotta på lika villkor.

Mikaela Bolin, Sandra Gill och Millan Sandell slåss för att tjejer och killar ska kunna idrotta på lika villkor.

Angie Gray

Fler tjejlag och nya damlag

Samtliga tre föreningar har de senaste åren satsat på tjejerna.

I FoC Farsta fotboll tog det fart när nuvarande klubbchefen Anna Fernström gick med i styrelsen 2016. Då hade klubben inga tjejlag – nu finns det i alla årskullar och dessutom ett damlag sedan 2022.

Farsta hockey drog i gång flicklag 2019 och damlag året därpå.

Och Farsta Sharks är just nu mitt uppe i processen att starta ett damlag.

– Vi hann knappt gå ut med frågan så hade vi 15 anmälda, säger Mikaela Bolin.

Även på flicksidan växer intresset för innebandy i Farsta.

– Under det senaste halvåret har vi startat upp fyra nya tjejlag. Att vi också får ett damlag ger de unga tjejerna något att se fram emot, säger Mikaela Bolin.

Hockeyflickor från FoC Farsta på träning 2020 när tjejsatsningen tog fart.

Hockeyflickor från FoC Farsta på träning 2020 när tjejsatsningen tog fart.

Mattias Kamgren (arkivbild)

”Inte bara männens fel”

På ledarsidan finns fortfarande mycket att göra, trots kvinnor på ordförandeposten.

Farsta Sharks har 37 procent kvinnliga ledare, FoC Farsta fotboll har 36 procent och i FoC Farsta ishockey är andelen 15 procent.

– Jag tror inte bara det handlar om att kvinnor stängs ute på grund av att idrotten är en manlig värld. Det är inte bara männens fel. Jag tror att det ibland är vi som inte tror att vi kan eller vågar, säger Millan Sandell.

Forskning visar att kvinnor ofta väljer att avstå ledaruppdrag. Men att kvinnor av någon anledning skulle vara sämre på att axla rollen avfärdas av Millan Sandell:

– Det handlar om att våga leda en grupp av barn. I familjen är det ofta kvinnan som är projektledaren. Kan du fixa ett barnkalas är du en perfekt lagledare.