Vaccinkravet på de som jobbar med vård i Stockholmsregionens olika kommuner skiljer sig åt.

När Dagens Nyheter gjorde en undersökning i höstas var det bara tre kommuner i regionen som krävde att nyanställda i kommunala vårdyrken skulle kunna bevisa att de tagit två sprutor mot covid-19.

Nya beslut

Två månader senare hade pendelns svängt. Nu är det det 15 stycken som har infört formella vaccinkrav, visar Mitt i:s granskning. I Nykvarn, Österåker och Tyresö pågår dessutom utredningar om ett ja.

Hög vaccinationsvilja

Täby är en av de kommuner som var tidigt ute och krävde vaccin, precis som Huddinge, medan man i en mindre kommun som Värmdö valt att fokusera på en dialog med sina anställda och inte ställa några formella krav på att man ska ha tagit sprutor mot covid-19.

– Vi har en hög vaccinationsvilja här och har inte hamnat i någon situation där vi behövt undra om någon ovaccinerad skulle behöva omplaceras, säger Mahria Perssson Lövkvist, chef för vård och omsorg i Värmdö kommun.

Borde vara strängare

Den största kommunen, Stockholms stad, har en liknande inställning: inga formella krav på vaccinerad personal. Personaldirektören Anita Lidberg understryker att staden följer myndigheternas rekommendationer.

– Vi överväger hela tiden vad vi kan göra med hänsyn tagen till gällande lagar och avtal.

Vårdbiträdet Christina Larsson tycker att staden borde ställa högre krav.

– Jag tror att de uppger att det vore bra om man har vaccinerat sig när de nyanställer. Samtidigt är det lite konstigt om man jobbar i vår bransch och inte har tagit sprutorna, säger hon.

Hon berättar också att det inte är ovanligt att deras kunder hör av sig och frågar om personalen är vaccinerad.

– Och då kan ju inte cheferna alltid ge ett rakt svar. Samtidigt måste vi ju ändå ha munskydd och visir när vi kommer, och vaccinet ger ju inga hundraprocentiga garantier.

Kan ge falska uppgifter

I Sollentuna kommun ser situationen annorlunda ut. Här har man ingen kommunal omsorg då allt sköts av privata bolag. Eftersom kommunen inte är arbetsgivare har de inte kunnat ställa vaccinkrav, även om Anna-Lena Johansson (L), ordförande vård-och omsorgsnämnden, understryker att de följer FHM:s riktlinjer.

– Flera utförare frågar sina medarbetare om de är vaccinerade, men vi är samtidigt medvetna om att den anställde, enligt lagstöd inte behöver uppge detta. Eller felaktigt kan uppge att den är vaccinerad utan att vara det, skriver hon i ett mejl.

https://www.mitti.se/nyheter/ovaccinerad-hemtjanstpersonal-nej-tack/repujz!3SasHphD70hugPozOoe1Tw/