"Det är trevligare nu." Matthew Page bodde i området tidigare och är här för att träffa sin syster. Men först ska dottern Lydia och hennes kompis Ida testa gungorna.

”Jag inte varit här på ett år och det ser väldigt annorlunda ut. Gungorna är nya och det finns fler sittplatser. Det är trevligare nu”, sammanfattar han.

Även Idas pappa Tommy Andersson, som bott i Kärrtorp sedan 2015, är positiv. ”Det enda jag saknar är en bra restaurang”, säger han.

Hunden är kvar. 88-åriga Anneli Rebner klappar försiktigt på den för Kärrtorpsbor välbekanta hunden som blickar ut över torget. ”Den har funnits här jämt”, säger hon och tillägger att hon är nöjd med hur centrum utvecklats. ”Men det tog lång tid. Sedan hoppas jag att det blir en riktig invigning, det måste det bli.”

Hon flyttade hit 1987 och har sett hur synen på området förändrats. ”Då var Kärrtorp skräpigt och hade låg status, i dag är det hög status att bo här.”

Fler mötesytor. Gustav Almgren, 21 år, pluggar i Lund men är uppvuxen i Kärrtorp. Nu när han är hemma igen passar han på att testa en av de nya sittplatserna som finns på torget. 

”Det här är första gången jag ser hur det ser ut efter renoveringen. Det är fint att det är fler mötesytor än det var tidigare. Jag gick i Skarpnäcksskolan så det här var vårt centrum och då fanns det inte så många platser där man kunde sitta”, minns han och tittar sig nöjt omkring.

”Det är bra med gungorna där borta också, för barnen”, konstaterar han.

Kärrtorp äger. Konstnären Anna Perssons verk ”Kärrtorp äger - det demokratiska rummet” är ett av många nya inslag. I mitten av juni hölls en invigning i mindre skala och sedan dess har verket diskuterats i den lokala Facebook-gruppen. En del älskar det och andra är mer tveksamma.

”Kärrtorp äger!”, som det står på ett av plakaten, är dock någonting som de flesta boende i området verkar hålla med om.

Anna Persson själv säger att hon skapat en konstnärlig gestaltning med skulpturer och texter som utgår från platsens historia, medborgarröster och yttrandefrihet.