– Det gör det möjligt för alla barn och ungdomar att testa något som man annars inte kan eftersom man kanske inte har råd. Det är bra för både jämlikhet och miljö att inte köpa nytt hela tiden, säger Eeva Laine (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

En fritidsbank, som finns i många kommuner, var ett av Socialdemokraternas vallöften. För ett par veckor sedan plockade Mitt i Huddinge upp en fråga från en Huddingebo på plattformen X om vad som händer med vallöftet. Efter det gick S ut och meddalade att den är på gång.

– Vi är lite försenade. Vi gav kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag förra året att utreda hur och var en fritidsbank skulle kunna inrättas. De ska presentera det under våren, säger Eeva Laine.

Var den ska placeras är inte klart än, men det ska vara en plats som är lättillgänglig.

Fritidsbanken i Tumba har blivit väldigt populär och slår nya utlåningsrekord hela tiden.

Fritidsbanken i Tumba har blivit väldigt populär och slår nya utlåningsrekord hela tiden.

Angie Gray

Insamling före sommaren

På fritidsbanken ska både barn och vuxna kunna låna alltifrån skridskor, skidor och hjälmar till bollar, tennisracketar och surfbrädor. Tyngdpunkten brukar ligga på vintersportutrustningen och prylarna som lånas ut är saker som skänkts.

– Jag har redan fått frågor från folk som har städat förrådet och undrar om de kan lämna in grejer. Vi har ingen plats för inlämning ännu, men jag har lite skämtsamt sagt att man kan lämna det hos mig i kommunhuset, säger Eeva Laine.

Kan man göra det?

– Haha ja, det går bra. Jag har ett ganska stort rum.

Eeva Laine (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Eeva Laine (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Tom M Kronestedt

Planen är att inlämningen ska öppna före sommaren och att själva fritidsbanken ska öppna senare i år, antagligen till hösten.

Om den ska kallas fritidsbank eller fritidsbibliotek är inte helt klart.

– Om det blir en fritidsbank får vi ansluta oss till den organisationen. Om det blir ett fritidsbibliotek kan kommunen bestämma mer själv hur det ska fungera. Vi får se vad som blir bäst, säger Eeva Laine.

Närmaste fritidsbanken finns i dag i Tumba. Där finns runt 5 800 prylar och 90 procent av allt som skänks lånas ut. Den har blivit mycket populär och förra året gjordes över 18 000 lån.