Tomt. Enligt Sofia Lisiderius, verksamhetschef på Vängåvan, skulle de inte ha några problem att fylla huset med aktiviteter. – Nej, verkligen inte. Vi skulle vilja använda det som en musikstudio, eller som syateljé eller småsnickeri, säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

Här är huset som staden slarvade bort

Öde – och ingen vet vem som har nycklarna. På Stora Essingen har staden tappat ett helt hus mellan stolarna. Nu ska de ta tag i saken.

  • Publicerad 06:00, 8 maj 2021

Det lilla huset på Essinge kyrkväg 5 verkar ha stått öde länge.

”Kan inte ni ta reda på vem som äger det?”, undrade en ö-bo.

Lättare sagt än gjort, visar det sig.

Exploateringskontoret är markägare, men slår sig fri från huset, och hänvisar till stadsdelsförvaltningen eller fastighetskontoret.

Men stadsdelen har inget med huset att göra uppger lokalavdelningen som hänvisar till fastighetskontoret.

Fastighetskontoret, som äger grannbyggnaden parkleken Vängåvan, lovar att undersöka saken och återkomma. Vid ny kontakt med exploateringskontoret uppger pressansvarig att man övervägde att riva kåken när en tidigare hyresgäst flyttade, men stadsdelen ville då behålla huset för sin driftspersonal och ”så blev det”.

Tillbaka till stadsdelsförvaltningen. Men enligt parkavdelningen användes det för cirka 15 år sedan och har inte nyttjats under åtminstone de senaste fem åren. De jobbar nu för att få till ett möte med fastighetskontoret för att reda ut ägandefrågan uppger de.

Tvingades flytta

I boken ”Si, här har du Hessingen” av Jahn Charleville står det att Äppelgårdens dagverksamhet använde huset 2005, men att de tvingades flytta då det var i dåligt skick.

Mystiken tätnar när grannen, parkleken Vängåvan, uppger att huset renoverades för några år sedan.

– Vi ville ha det för länge sedan men då var det fallfärdigt så det gick inte. Därefter renoverades det, men det var jättelänge sedan någon var där, säger verksamhetschefen Sofia Lisiderius.

Utanpå finns en del lagningar som tyder på renovering men vem som har stått för den kan staden inte svara på. Kikar man in genom fönstret syns två sängbottnar, stolar och ett bord.

Hittar inte

Efter flera turer och dagar uppger fastighetskontoret att det är ovanligt att de inte kan svara på frågor om en viss byggnad, men att det händer att information om ”ett visst objekt hamnar i ovisshetens arkiv” då stadens förvaltningar har organiserats på olika sätt genom åren.

Så misstänks fallet vara här. Sådana här hus byggdes tidigare åt parklag, men parkskötseln lades senare på entreprenad och någonstans längs vägen har ansvaret
”blivit oklart”.

– Allt talar för att det är stadens byggnad, men vi hittar det inte i våra register eller några avtal kopplade till byggnaden. Samtidigt är det ingen som har gjort anspråk på byggnaden, säger Linda Laine, pressansvarig.

– Det verkar inte finnas så mycket uppgifter om vad som har hänt. Men eftersom det är stadens mark behöver vi fatta beslut framåt och hitta en hyresgäst till byggnaden.

Fortsatt intresserade

Vängåvan är fortsatt intresserad av att hyra huset och det kan vara ett alternativ enligt fastighetskontoret.

Behövs det bättre rutiner inså att sånt här inte händer?

– Det här är väldigt ovanligt. Jag tror att vi kan känna oss trygga med de rutiner vi har.