Sommarfest. Alice Wadström berättar om graffitifestivalen. Foto: Sacharias Källdén

Här är det fest hela sommaren

Nya konstverk, workshops och guidade turer. I år går Snösätras graffitifestival Spring beast av stapeln kontinuerligt hela sommaren. Det har redan dragit i gång och pågår fram till september.

  • Publicerad 10:58, 10 jun 2021

För att anpassa sig till restriktionerna hålls festivalen hela sommaren i år, berättar Alice Wadström från Kulturkvarter Snösätra.

– Vi har valt att sprida ut festivalen. Det händer något varje helg. Vi kommer ha guidade vandringar, där vi berättar om Snösätra och om vissa målningar. Det kommer bli workshops, food trucks och det kommer spelas musik, säger hon.

Miljöfokus. Artisten Vegan Flava står och skapar en tumlare som simmar genom plast. Foto: Sacharias Källdén

En av graffitimålarna på årets festival är Vegan Flava. Han trivs med att möta publiken samtidigt som han målar.

– Det blir som en ateljé och utställning samtidigt. Det är annat än att sitta inlåst i en ateljé, säger han.

Vegan Flava, som försörjer sig på att måla, har medverkat i Snösätras utställningar tidigare. Nu målar han en tumlare som simmar i Östersjön.

– Östersjön är vår bakgård och det är världens största bottenlösa område, det är helt dött på liv. Jag ville göra ett miljötema, säger han.

Foto: Sacharias Källdén

Industriområdet i Södra Snösätra, där det förutom graffitmålningar även fanns bilverkstäder, ateljéer och en skateramp, revs i höstas till förmån för ett naturreservat.

Detta skedde efter stora protester från olika utövare, som också försökte stoppa rivningen. Nu jobbar Stockholms stad med planerna på hur norra delen, där dessa målningar finns kvar, kan utvecklas till en kulturplats.

Foto: Sacharias Källdén

Det kommer fortfarande besökare i en strid ström till Snösätra, främst på helgerna. Även skolklasser och fritidsgrupper åker hit.

Föreningen Kulturkvarter Snösätra vill att graffitin lever kvar i området.

– Vi hoppas att vi får fortsätta förvalta området och rusta upp det. Nu i sommar vill vi visa att området blommar. Vi ska städa upp också här, så att det inte ligger skräp på marken, säger Alice Wadström.

Foto: Sacharias Källdén