En av årets julmarknader hittar besökarna vid Hässelby villastads Folkets hus. Här kommer 14 försäljare sälja saker som ljus, honung, trasmattor, tovade väskor och annat hantverk, bland annat bolivianskt. Arrangörerna tror på gott om besökare.

– Det finns ett sug efter arrangemang. Folk är ganska svältfödda efter coronan och allt som blivit inställt, säger Nettan Lundqvist som tar emot bokningar av Folkets hus.

På tal om svältfödda. Det finns ett riktigt julbord av marknader att sätta tänderna i runt om i trakten. Allt från konst och konsthantverk på Vällingby Folkets hus till julmarknad på Kattstallet där du bland annat kan titta på katter från det pyntade kaféet. Och så förstås rösta på Årets lussekatt som i detta fall inte är ett bakverk.

Ny plats

Julmarknaden i Hässelby villastads Folkets hus är ett samarbete mellan Folkets hus och hembygdsföreningen. Tidigare var samma julmarknad på Riddersviks herrgård. Årets plats är alltså ny, men huset även här till åren kommen. Om än inte lika långt.

– Det är första gången på Folkets hus. Huset är väldigt fint, 115 år gammalt och dessutom renoverat. Det blir roligt att få visa fram detta. Huset har hamnat lite bakom nya byggnader och det har till och med gått smårykten om att det försvunnit, säger Nettan Lundqvist.

https://www.mitti.se/nyheter/fy-hundan-vilken-skall-oween/repuka!7rss4dkTwepKJu3GRkx9pw/

Störst på Mälaröarna är arrangemanget Jul på Drottningholms slott som traditionsenligt hålls helgen runt andra advent.

– Förra året hade vi inget, så äntligen får vi ha mässan igen, säger Stefan Hofsten, mässansvarig på Svenska slottsmässor som arrangerar julmarknader runt om i landet.

Julmarknaden i Drottningholm är fullbokad med omkring 90 utställare som säljer allt från hantverk till olika typer av delikatesser.

Besökarna som varit där förr kommer känna igen sig.

– Det blir inga nyheter, vi kör ett beprövat koncept, säger Stefan Hofsten.

Marknaden brukar normalt locka omkring 15 000 besökare jämnt fördelat över de två dagarna och besökarna kan vara långväga.

– Det brukar vara mycket internationella gäster som är i Stockholm. Det kungliga brukar alltid locka.

Undvik bil

Tidigare år har stort antal gäster inneburit trafikproblem på Ekerövägen. Med stora parkeringsytor på båda sidor om vägen ska det ska undvikas i år, menar Stefan Hofsten.

– Alla gör en högersväng. De som kommer från stan parkerar vid Stall Kungsgården och de som kommer från Ekeröhållet parkerar på Karusellplan, säger han.

Trots att det finns parkeringsplatser i anslutning till julmarknaden uppmanas de besökare som har möjlighet att ta andra färdmedel till Drottningholm.

– Åk gärna kommunalt. Det brukar var tusentals med bilar här så ju fler som inte tar bilen desto bättre.