För drygt fyra år sedan började författaren Martin Jonols skriva på den bok som nu släpps. ”Stalin på Östermalm” skildrar en kommunistisk familj på Östermalm från 20-talet fram till i dag.

– Det är en dokumentärbok som främst handlar om min mormor och morfar som var kommunister och bodde på Sturegatan 60. Men den del av släkten som har anknytning till kommunismen dyker också upp i boken, säger Martin Jonols.

Att en kommunistisk familj bodde på Östermalm var ovanligt även på 30- och 40-talen, berättar han. Hans mormor, som växte upp i stadsdelen, kom från en liberal familj medan hans morfar kom från sämre förhållanden på landet. Morfadern var öppet kommunist och stalinist och stod bakom såväl Stalin som Sovjet.

– Det var väldigt ovanligt att kommunister bodde på Östermalm. Men morfar var en charmig och dynamisk person, han blev väl mottagen här har jag fått berättat för mig.

Morfar skuggades

Att skriva en bok om sin egen familj på ett nyanserat sätt, när man själv tar avstånd från deras åsikter, var en utmaning.

– Jag har pratat mycket med min släkt om hur deras uppväxt var och fått höra deras historier om mormor och morfar. Sedan har jag även läst SÄPO-rapporter om hur min morfar skuggades under större delen av sitt liv.

– Jag står inte alls bakom min morfars åsikter men jag älskade honom.

Den 340 sidor långa boken som tar med läsarna från den tidpunkt då morföräldrar träffades och fram till i dag, men handlar mycket om 30-talet och 1968.

– Morfar arbetade senare som riksdagsman för Kommunisterna men han blev petad på 60-talet, i samband med att kommunistpartiet, som senare blev Vänsterpartiet började distansera sig från Sovjetunionen. Trots det förblev morfar Sovjettrogen livet ut. Det var som att han blommade upp av att bli petad.

Tror du var din morfar var medveten om de oerhörda grymheter som kommunismen har på sitt samvete?

– Han var nog mer insatt än de allra flesta i Sverige. Självklart är det komplicerat att tycka om en anförvant som försvarar sådant, det är rätt mycket det jag försöker komma till rätta med i boken.

Hur tror du han kunde försvara detta för sig själv och familjen?

– Jag tror ärligt talat inte att han hade något problem med det.

Hur känner du nu när boken har kommit ut?

– Man vet ju inte hur den tas emot, men det är jätteskönt att den har släppts. Med tanke på pandemin så blir det ingen större fest. Jag och de som har arbetat med den kommer att ses och dricka några öl på söder.