Hannah Halvorsen, 38, ville ha en ny utmaning. Hon var en av 600 som sökte till att göra en svensk klassiker tillsammans med Team Saltander, och hon var en av 100 som blev uttagen.

Laget är det största någonsin som genomfört en svensk klassiker tillsammans och de tränas av inga mindre än simmaren Therese Alshammar och skidåkaren Johan Olsson, båda med en rad VM- och OS-medaljer.

– Jag älskar motion i alla former. Jag har hållit på med löpning så länge, så jag ville prova något nytt. Det lät spännande, säger Hannah Halvorsen.

Hon har sprungit många lopp, både marathon och fjällmarathon. Men hon har inte pysslat med de andra grenarna som ingår i en svensk klassiker; cykling, simning och skidåkning.

Hon köpte sin första racingcykel i april och för några veckor sedan genomförde hon Vätternrundan, vilket är 30 kilometer cykling.

– Det var väldigt fysiskt utmanande, det var lite jobbigare än vad jag trodde. Men det var en jätterolig upplevelse, säger hon.

Johan Olsson och Therese Alshammar coachar deltagarna i Team Saltander. Johan Olsson är tillgänglig för frågor från deltagarna under hela processen.

Johan Olsson och Therese Alshammar coachar deltagarna i Team Saltander. Johan Olsson är tillgänglig för frågor från deltagarna under hela processen.

Läsarbild

Träningsschema för varje vecka

I helgen är det dags för Vansbrosimningen, 3 000 meter simning i öppet vatten.

– Jag är jättetaggad, det här kommer att gå bra, säger Hannah.

Inför tävlingen har hon tränat med Therese Alshammar på Eriksdalsbadet och varit på simläger vid Hellasgården.

– Jag fick nästan nypa mig i armen när hon kom in och skulle vara vår coach. Det är så häftigt att bli tränad av henne.

Deltagarna får ett träningsprogram för hur de ska träna varje vecka. Oftast är det fem träningsdagar och två vilodagar. Och träningen är uppdelad på tre nivåer. Hannah säger själv att hon är på medelnivån.

Lidingöloppet i september är klassikerns räkmacka för Hannah, men sedan väntar en desto större utmaning: Vasaloppet. Hon har aldrig åkt skidor i hela sitt liv.

– Det ska bli jättespännande. Jag har köpt ett par rullskidor och det ska vi börja träna senare i sommar. Sedan blir det längdskidläger i vinter.

Hon är både peppad och pirrig inför utmaningen.

– Skidor är det absolut läskigaste. Jag tror inte att jag hade genomfört det här utan möjligheten att bi coachad av ett proffs. Men det är en ynnest att få genomföra en klassiker i det här sammanhanget.