Emma V Larsson tar sig ut i Tyresta så ofta hon kan. Foto: Sacharias Källdén

Haninges natur har en given plats i Emmas böcker för barn

Det var i skogen i barndomens Jordbro som Emma V Larssons kärlek för naturen tog sin början. Det är också i Haninges natur som hon nu hittar inspiration till sina böcker – och tar med läsarna på äventyr i Tyresta och på Nåttarö. Nu skriver hon också på en guidebok till de bästa naturupplevelserna.

  • Publicerad 11:58, 14 nov 2020

Han drömmer om stora äventyr och lär sig att de inte behöver vara långt borta.

Vi har stämt träff i Tyresta by och Emma V Larsson står redo att ta oss med ut på slingan som leder mot Årsjön. Hon stannar till vid nedfallna träd och pratar entusiastiskt om olika mossor.

– Tyresta är en av de platser som jag inspireras mest av, och jag har tillbringat så mycket tid här. Tänk att det finns en urskog som den här så nära en storstad. Det är väldigt unikt, säger hon.

Det är också här i Tyresta som hennes första barnbok "Det stora skogsäventyret" utspelar sig. I boken får man följa med 9-åriga Vidar ut på äventyr i nationalparken.

Lokala äventyr. Emma V Larssons två böcker om nioårige Vidars äventyr i Tyresta och på Nåttarö riktar sig till barn som är 6-9 år. Illustrationerna är gjorda av Tyresöbon Maria Trolle. Foto: Maria Nykvist

Relation till skogen

Idén till boken fick hon när hon väntade sitt första barn.

– Jag tänkte på hur jag ville introducera friluftslivet och skogen för honom. Jag vill att barn från tidig ålder ska få en fin relation till skogen, både för sin egen men också för framtidens skull. Får man det tidigt så tror jag att den kan bli livslång och då tar man hand om den bättre än vad som hittills gjorts, säger hon.

Hon växte upp i Jordbro, och det var där hon tidigt fick en nära relation till naturen.

– Skogen bakom huset var min lekplats. Jag kan inte minnas var annars jag lekte. Där byggde jag kojor och gjorde hinderbanor. Skogen är överlägset bäst när det kommer till lek och fantasi, säger hon.

Urstigen i Tyresta är en favorit för Emma V Larsson och hennes barn. Foto: Sacharias Källdén

I våras kom uppföljningen på Vidars äventyr. I "Det stora tältäventyret" har turen gått vidare ut i Haninges skärgård till Nåttarö.

– Även det är en plats jag ofta återvänder till. Det finns så bra element där till en spännande historia, bland annat en grotta där en drottning en gång i tiden ska ha gömt sig. Jag vill att Vidar ska vara en vägvisare ut. Han drömmer om stora äventyr och lär sig att de inte behöver vara långt borta, säger hon.

Naturguide för barnfamiljer

Just nu skriver hon på en guidebok riktad till barnfamiljer, där hon listar naturupplevelser i Stockholmsområdet. Som journalist för friluftsmagasin får hon ofta mejl med frågor om hon kan tipsa om lättillgängliga utflykter.

Emmas bästa utflyktsmål här i närheten

Tyresta Nationalpark. Vindskyddet och grillplatsen vid Årsjön är en väldigt fin plats att laga lite lunch på. Det är ca 3,5 km vandring dit från Tyresta by. Urskogsstigen på 2,5 km är kuperad och äventyrlig.

Havtornsslingan på Gålö. Den är mycket kuperad med branta partier. Barn som går själva bör vara vana vandrare. Leden slingrar sig upp och ned för havsklippor med otroliga vyer över havet. Medelhavskänslan är påtaglig en varm sommardag.

Nåttarö. När du går av färjan så gå över till andra sidan ön, där det är lite mindre människor, men minst lika fint. Här finns riktiga paradisstränder med kritvit sand. Och kanske känner du till legenden om att drottning Maria Eleonora ska ha gömt sig på Nåttarö i en grotta på 1600-talet?

Rudan. Här är skogarna djupa och spännande. Till exempel finns det en vandringsled som heter Harspåret. Den är 3,7 km lång och går i en rundslinga och här passerar man en 8000 år gammal stenåldersboplats. 

Hanveden. Ta Sörmlandsleden från Handen till Paradisets naturreservat i Huddinge. Fantastisk svampskog och på ett berg mitt ute i den vackra gamla skogen står ett högt och ganska nybyggt utsiktstorn som är Stockholms högsta punkt.

Gudö å. Hyr en kanot och paddla upp genom slingrande vackra Gudö å, vidare till Långsjön och in i smala djungellika Gammelströmmen. Därefter når man Tyresö-Flaten. Här kan man göra ett lyft och fortsätta ut i Albysjön.

Visa merVisa mindre

– Det är många som vill ge sig ut men de vet inte riktigt vart eller hur. Den här boken kommer att underlätta för det. Den handlar inte bara om vad man kan göra utan också hur man tar sig dit och om det går att parkera där till exempel. Jag vill slå ett slag för hemester i pandemitider som nu, det finns så många fina platser här i närheten, säger hon.

Det här är Emma V Larsson

Ålder: 35 år.

Familj: Sambo, två barn 2 och 3,5 år gamla.

Bor: I Tungelsta.

Gör: Journalist och författare.

Aktuell: Tilldelades nyligen Byggnads kulturstipendium för att skriva en guidebok till naturupplevelser i Stockholmsområdet. Hennes senaste bok "Det stora tältäventyret" är en av barnböckerna som Statens kulturråd har valt att lyfta i årets Barnbokskatalogen.

Visa merVisa mindre

Urskogen. Tyresta nationalpark en en stor favorit för Emma V Larsson. Det är en plats hon ofta inspireras av och det var därför givet att den skulle få ta plats i "Det stora skogsäventyret" hennes första bok om Vidar. Foto: Sacharias Källdén

Emma viker upp på en stig och ser sig om efter en sten att slå sig ner på. Hon tar fram termosen ur ryggsäcken och häller upp en kopp kaffe. Solen skiner och det är en perfekt krispig höstförmiddag.

– Jag tror att många gör det för krångligt för sig när de ska ut i skogen. Det gäller att inte vilja för mycket, utan att lägga det på en lagom nivå. Man går så långt man orkar sen sätter man sig ner och äter. Det behöver inte vara svårare än så här, säger hon.