Med nutella eller vaniljkräm, i croissant eller kanelbulle, som cheesecake, biskvi eller på burk. Kanske helt klassik med varm mjölk eller med karamelliserade popcorn på.
Suget efter olika varianter av semlor i Haninge är stort, och utbudet växer för varje år.
Semla på burk, semmelbiskvi och semmelcheesecake – varje år dyker nya varianter av semlan upp.
Maria Nykvist
Försäljningen började traditionsenligt runt trettonhelgen och flera bagerier vittnar om stor efterfrågan från dag ett.
– Att så många älskar semlor beror nog på att det är alla bra grejer i ett. Det är också roligt att hitta på nya varianter. I år går semla på burk bra för den är glutenfri, säger Alice Ubrig på Wofflans bageri i Vega, samtidigt som hon spritsar grädde på en ny laddning semlor.
Alice Ubrig, Wofflans bageri i Vega.
Maria Nykvist
Sätter upp tält
Men när det kommer till den traditionella fettisdagen, nu på tisdag, bullar man upp extra mycket.
På Wofflans räknar man då med att sälja drygt 1 500 semlor. Och för att möta upp efterfrågan sätter de upp ett tält utanför med bara semmelförsäljning.
Även på Bagarstugan i Västerhaninge väntar man rusning på tisdag, och lanserar då en munksemla. Här har försäljningen legat på runt 300 stycken per dag sedan början av januari, men det mångdubblas på tisdag.
– Semlorna är en stor räddning för vår bransch just nu, det lyfter lite så att man kan andas. Just fettisdagen är svårt att planera, men vi kommer att förbereda 4 000 till 5 000 stycken. Tidigare har det varit 50 meter lång kö ut i centrum, så vi öppnar en snabbkassa ute där vi bara säljer semlor, säger bagaren och delägaren Ted Malon.
På fettisdagen gör Ted Malon på Bagarstugan i Västerhaninge 20 olika varianter av semlor. Ny för just den dagen blir en munksemla.
Privat
Populära bagerier
Att det finns ett sug efter semlor är tydligt, men var man köper sina semlor engagerar också. Det märktes inte minst när Mitt i Haninge ställde frågan på Facebook om var läsarna helst köper sina semlor.
Linnea Ericsson, bagare och konditor, på kaféet i Tyresta tycker att en perfekt semla ska ha en luftig bulle med mycket kardemumma i.
Maria Nykvist
Ett hundratal kommenterade och ett av läsarnas tips var Caféet i Tyresta by.
– Det var roligt att höra. Vi har många stammisar här, och de brukar vilja ha semlor. Just fettisdagen är kanske inte den stora dagen här utan vi har mest besökare på helgerna, så till helgen på fastlagssöndagen får vi nog mycket att göra, säger Linnea Ericsson, bagare och konditor.