Den 20-årige mannen dömdes den 22 september till sex års fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Bevis i chattkonversationer

I ärendet har en stor del av de fysiska beslagen av narkotika saknats men har kunnat bevisas genom chattkonversationer. Den 20-åriga mannen ska via en app ha instruerat tre andra personer, som även dömdes i samma ärende, att förvara, ta emot, paketera, transportera och sälja stora partier narkotika på olika platser i Stockholm.

– En av framgångsfaktorerna i utredningen är att de poliser som initierade ärendet ute även arbetade aktivt i utredningsarbetet ända fram till fällande dom, säger Magnus Stridh, tillförordnad lokalpolisområdeschef vid polisen i Haninge/Nynäshamn, i ett pressmeddelande.

144 kilo amfetamin

Via bilder och videofilmer i chattkonversationer har hovrätten kunnat bedöma att mannen förvarat upp emot 144 kilo amfetamin. Trots en säkerhetsmarginal på nära 100 kilo i förhållande till den uppskattade mängden, kan hovrätten konstatera att 46 kilo amfetamin utan rimlig tvivel har förvarats av mannen. Till detta tillkommer även 8 kilo kokain samt drygt 4 kilo cannabis. Brotten ska ha skett i början av februari i år.

Enligt åklagaren ska 20-åringen ha gjort en vinst på nära 5,5 miljoner kronor.

Tingsrätten dömde att 4 miljoner av hans tillgångar skulle förverkas. Men det var enligt hovrätten inte en rimlig summa. De dömde att i stället förverka 500 000 kronor.