Dom. Mannen dömdes till sex års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och vapenbrott. Bilden är en genrebild. Foto: Mitt i

Haningebo döms till sex års fängelse – förvarade 144 kilo amfetamin

En 20-årig man från Jordbro döms till sex års fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen ska ha förvarat upp emot 144 kilo amfetamin och en stor del av bevisningen bygger på chattkonversationer.

  • Publicerad 16:50, 24 sep 2021

Den 20-årige mannen dömdes den 22 september till sex års fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Bevis i chattkonversationer

I ärendet har en stor del av de fysiska beslagen av narkotika saknats men har kunnat bevisas genom chattkonversationer. Den 20-åriga mannen ska via en app ha instruerat tre andra personer, som även dömdes i samma ärende, att förvara, ta emot, paketera, transportera och sälja stora partier narkotika på olika platser i Stockholm.

– En av framgångsfaktorerna i utredningen är att de poliser som initierade ärendet ute även arbetade aktivt i utredningsarbetet ända fram till fällande dom, säger Magnus Stridh, tillförordnad lokalpolisområdeschef vid polisen i Haninge/Nynäshamn, i ett pressmeddelande.

144 kilo amfetamin

Via bilder och videofilmer i chattkonversationer har hovrätten kunnat bedöma att mannen förvarat upp emot 144 kilo amfetamin. Trots en säkerhetsmarginal på nära 100 kilo i förhållande till den uppskattade mängden, kan hovrätten konstatera att 46 kilo amfetamin utan rimlig tvivel har förvarats av mannen. Till detta tillkommer även 8 kilo kokain samt drygt 4 kilo cannabis. Brotten ska ha skett i början av februari i år.

Enligt åklagaren ska 20-åringen ha gjort en vinst på nära 5,5 miljoner kronor.

Tingsrätten dömde att 4 miljoner av hans tillgångar skulle förverkas. Men det var enligt hovrätten inte en rimlig summa. De dömde att i stället förverka 500 000 kronor.