Haninge entré gör centrum roligare

Haningebor med skarpa ögon kanske redan har sett att nånting börjar hända med utomhusmiljön mellan Handen station och Poseidons torg. I gången till pendeln står bekväma fåtöljer på äkta mattor och i det fria ska det bli blommor och fullt med event.

  • Publicerad 06:00, 18 maj 2022

Man kan säga att vi underlättar andras möjligheter att vara på torget.

Det är initiativet "Haninge entré" som håller på att göra entré och som ska fylla det offentliga rummet hela vägen från tunneln in mot pendeltåget i Handen och vidare upp mot Haninge kulturhus och Poseidons torg. Och så dessutom hela sträckan längs med Handenterminalens övre långsida. All denna yta ska fyllas med liv, växtlighet, blommor, möbler och olika aktiviteter.

Haninge Entré är ett samarbete mellan kommunen, lokala fastighetsägare och den ideella föreningen Centrum för AMP, som är en platsutvecklingsmodell som lanserades 2018 av Trygghetskommissionen under ledning av tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt.

Syftet är att skapa trevliga och trygga platser i offentliga miljöer och finansieras till lika delar av kommun och lokala fastighetsägare.

– Det handlar inte om att vi ska bygga om saker - det är kommunens ansvar. Det handlar om den offentliga platsen och hur man kan jobba med den och då finns det en grundetablering med möbler, blommor och sådana saker att arbeta med för att göra platsen trevligare, säger Philippa Staffas, verksamhetsledare på Haninge Entré.

De ska också jobba med evenemang.

– Både mindre evenemang där vi själva programlägger olika professionella artister eller att vi samarbetar med föreningar som helt enkelt vill vara på den offentliga platsen, säger hon.

Ännu är verksamheten i sin linda. Philippa Staffas har bara arbetat med Haninge Entré i två månader. Men planerna och visionerna är många. Och för de som vill göra något evenemang nere i pendeltunneln eller uppe mellan Handenterminalen och Haninge kulturhus så blir det lättare när det sker i samarbete med Haninge Entré.

Hur kommer Haningeborna in i det här?

– Om någon vill göra något på ett torg, då måste de ansöka om tillstånd och så vidare. Men det har vi för vår plats. Man kan säga att vi har någon sorts grundinfrastruktur för platsen. Så småningom hoppas vi ha el och vi har lite teknisk utrustning som vi kan hjälpa till med. Så man kan säga att vi underlättar andras möjligheter att vara på torget, säger Philippa Staffas.

Haninge Entrés ambition är att de som passerar ska få en ny relation till platsen, en känsla av att det är en plats de tycker om och vill hänga vid och göra saker på.

– Den 1 juni ska vi ha färdigt en sommaretablering. Då ska vi plantera blommor. Vi har beställt en slags kub som blir en sorts skulptur på torget som vi också kan ha workshops i. Vi kommer att ha foodtrucks och så kommer vi att ha evenemang också.