På väg. Mitt i:s reporter korsar bron som utgör gränsen mellan Utö och Ålö. Foto: Sacharias Källdén

Häng med på hoj till Utö

Slingrande grusvägar, klippbad med horisontutsikt och en av länets bästa sandstränder. Utö och Ålö har det mesta cykelresenären kan önska sig. Häng med Mitt i på en provtur ut till öarna!

  • Publicerad 13:59, 20 aug 2021

Det är helt underbart, magiskt. Ingen stress, det är här du njuter.

Min och fotograf Sacharias Källdéns resa börjar vid Årsta havsbad och Årsta brygga. Jag har tagit cykeln på pendeln till Västerhaninge station och sedan cyklat drygt 20 minuter. Reser du från Årsta havsbad är du vid Gruvbryggan på Utö på 40 minuter. Sommartid kan du även ta en tre timmar lång båttur från Strömkajen.

Vill du vara säker på att få plats på båten gäller det att vara ute i god tid. Denna sommaronsdag har en hyfsad kö hunnit bildas redan en timme före avgång.

Vill du ha fler skärgårdstips i Stockholm? Klicka här för att komma till Mitt i:s guide!

Kom i god tid innan färjan går. Foto: Sacharias Källdén

Seglare. Fredrik Livheim, Tobias Livheim och Sanna Richter är ute och seglar i Stockholms södra skärgård. Foto: Sacharias Källdén

Båtfolk

Färden över fjärden går snabbt och vi närmar oss land och gästhamnen i Gruvbyn. I en av segelbåtarna sitter en familj på tre vuxna och två killar i mellanstadieåldern.

– Vi har varit ute och seglat sen i söndags och kom hit igår, säger Fredrik Livheim som är här med sin man Tobias Livheim, barnen Alve och Leon Livheim Richter samt barnens mamma Sanna Richter.

– Barnen tycker att det är kul att komma hit. Det finns mycket att göra och det finns sandstränder.

– Och spela minigolf, det är mycket viktigt, fyller Sanna Richter i.

Mot Ålö

Efter en avstickare till Utös forna järngruvor och de vackra badhällarna vid Rävstavik på öns sydsida är det dags att fortsätta söderut. Vårt slutmål för dagen, en mil söderut, är Ålö.

Ålö är en egen ö, men är förbunden med Utö via en kort träbro. Från Ålös sydspets väntar sedan båt till Nynäshamn.

Bara en eller ett par kilo-meter söder om Gruvbyn möter vi ett cyklande sällskap.

– Vi är på väg till Gruvan, säger Tyra Sund.

Det är Gruvbyn de menar, men alla som bor på ön säger Gruvan. Tyra och hennes familj har länge haft sommarhus här. Tyra har återkommit hit under större delen av sitt liv och sommarjobbar i år på Utö bageri.

Hon gillar ön bäst när det inte är högsäsong.

– Det brukar vara väldigt tyst och lugnt och det är ganska skönt.

Tyra Sund. Sommarboende på ön på väg till "Gruvan" tillsammans med släkten för att handla lite och fika. Foto: Sacharias Källdén

Stilla Stora Sand

Vi trampar vidare mot ett av den här turens stora etappmål – Stora Sand på Ålös sydsida med fantastiska lagunformade sandstränder och klippor. Det här är också en fin plats att tälta en natt på.

Stora Sand är helt tyst och stilla och vi insuper land-skapet och horisonten. Men så plötsligt bryts friden av ett morrande motor. En fyrhjuling kör fram nästan hela vägen till strandkanten. På sadeln Sazid Akter, fritids-ledare på Utö skola sedan ett år tillbaka.

Nybliven öbo. Sazid Akter fick corona, blev utslagen och behövde lugn. Det har han funnit på Utö. ”Det bästa jag gjort i mina 26 år är att flytta hit.” Foto: Sacharias Källdén

Barndomsvänner. Agneta Nilsson och Ingela Flygar har cyklat i fyra dagar på Utö. Foto: Sacharias Källdén

Behövde lugnare tempo

– Jag hade corona och låg inne på sjukhus. Och när jag kom ut från sjukhuset så kände jag att jag inte hade samma energi. Jag behövde lite lugnare tempo och lugnare miljöer. Och en lite mindre grupp barn så jag kunde hänga med i svängarna.

Så det var därför Sazid sökte sig från Gällivare där han bodde till Utö och en grupp fritidsbarn på elva personer. Beslutet att flytta till
en liten ö i skärgården har han aldrig ångrat.

– Det är helt underbart, magiskt. Ingen stress, det är här du njuter. Och folk är väldigt hjälpsamma här, så det var väldigt lätt att komma in i samhället.

Vi lämnar Stora Sand och cyklar vidare söderut.

Det kan vara bra att veta att med undantag av restaurang Båtshaket längst söder-
ut på Ålö så finns det inga affärer, caféer eller restauranger när man väl lämnat Gruvbyns utkanter. En dryg halvmil återstår och det är skönt att dra på lite hastighet på cykeln.

Vid Ålö brygga väntar Waxholmsbåten som tar oss till Nynäshamn vilket avrundar vårt cykeläventyr för den här gången.

Bra att veta inför cykelturen

Cykel i SL-trafiken:
Tumregeln är att du inte får ta med cykel på pendeltåget och Saltsjöbanan i rusningstrafik, alltså var-
dagar 06–09 och 15–18. Du får aldrig ta cykeln till och från Stockholm City eller Arlanda.

Cykel på Waxholmsbåt:
Du får ta med en vanlig cykel ombord i mån av plats. Att ta med cykeln kostar inget extra, men vill du ta med en cykelkärra, lådcykel, tandemcykel eller andra skrymmande cyklar kostar det 120 kronor.

Personalen ombord avgör om det finns plats för din cykel och de har rätt att neka dig att ta med cykeln.

Källa: SL och Waxholmsbolaget

Visa merVisa mindre