Det är dagen efter stadsdelsnämnden där längdskidåkaren och Hässelbybon Fredrik Ringblom möttes av applåder från Hässelby-Vällingbys stadsdelspolitikerna. Han berättade inför ledamöterna om sitt medborgarförslag: Att göra Lövsta till platsen för Stockholms första skidskytte-arena.

Vårförmiddagen är riktigt kall när vi träffar Fredrik i Lövsta. Han tror att de svenska internationella framgångarna under åren gett sådant genomslag att idén är realistisk. Fredrik har åkt längdskidor hela sitt liv och hans son började med skidskytte häromåret. Många kanske undrar om skottljuden vid en skidskytte-anläggning.

– Jag tror inte folk kommer störas av något buller. Skottljuden är inte speciellt besvärande, säger han.

Stöttas med en miljon

Svenska skidskytteförbundet och Järfälla skidklubb har redan gett Fredrik Ringblom sin välsignelse. Nu ska idrottsförvaltningen besluta om huruvida man vill genomföra en förstudie av idén.

Fredrik Ringblom har åkt skidor hela livet.

Fredrik Ringblom har åkt skidor hela livet.

Filip Magnusson

Fredrik föreslår ett projekt där Lövsta skytteförening, Bromma jaktskytteklubb och Hässelby golfklubb ingår om de är intresserade.

– Det hade gått att skapa en skidskyttebana för de yngsta på 10 meter, och en för de äldre på 25–50 meter. Det går att samordna dagens motionsspår med skjutbanan så de hänger ihop, säger Fredrik.

För träning sommartid föreslår han att 500–1 000 meter av motionsspåret asfalteras.

– Skidskytteförbundet är beredda att stötta med en miljon kronor. Sedan kan man även söka pengar från Riksidrottsförbundet, säger Fredrik.

– Varför ska inte framtidens skidskyttar kunna komma från västerort?

Möjligt integrationsprojekt

Lövsta är en suverän plats för att introducera ungdomar med utländska föräldrar i vintersporten, menar Fredrik.

Enligt förslaget kan Lövsta vara en bra plats för den framtida arenan.

Enligt förslaget kan Lövsta vara en bra plats för den framtida arenan.

Filip Magnusson

– Befolkningen ökar rejält i Hässelby för varje år. Men det saknas en naturlig ingång till svensk vintersport för många. Klubbarna har dock utrustning, det är bara att sätta igång, anser jag.

Det är inte för smalt att satsa på en skidskytteanläggning så här centralt i Stockholm?

– Jag tror inte det. Det finns väldigt många skidskyttar som bor i Stockholm.

Skidskytte är en utmärkt sport för konditionen och syreupptagningen, betonar Fredrik. Och sporten är inte speciellt dyr.

– Man behöver ett par skidor, stavar och gevär. Men från början hyr du lånegevär.

– Skidskytteförbundet har velat ha en skidskytteanläggning i norra Stockholm, men har inte hittat någon plats. Jag ser Lövsta som perfekt.

Hoppas på napp

Nu hoppas han att kommunen nappar.

– Förhoppningsvis känner idrottsförvaltningen att det här är ett tillräckligt bra förslag.