Vad hände egentligen med Alfons, Pippi och Karlsson på taket när berömmelsen lagt sig? En fråga som de flesta på sin höjd skulle fnissa åt.

Men inte Jimmy Olsson.

Hans nya film Fiktiv Granskning har precis haft premiär. Det är en så kallad mockumentär, eller fiktiv dokumentär, där Jimmy Olsson spelar en avdankad journalist som trevande försöker komma tillbaka efter floppen med granskningen av Palmeutredningen.

Trasiga relationer

När han försöker resa sig igen börjar han leta upp de kända barnboksfigurerna och frågar hur livet blev. Vad hände egentligen med Pippis relation till Tommy och Annika? Och är lillebror och Karlsson fortfarande vänner?

Tempot är långsamt. Kameran följer rörelserna och man får känslan av att bara få följa med. Sitta på Jimmy Olssons axel och tjuvlyssna på samtalen.

Finns Pippi på riktigt? Skådesperskan Ann Petrén får oss nästan att tro det när hon släntrar iväg med knästrumpor och rycker en sockerdricka ur trädet hon passerar.

För Jimmy Olsson började allt med en önskan om att få göra en dokumentär om Palmemordet.

– Jag hörde av mig till Hans Melander som ledde utredningen, och frågade om jag fick komma dit och snacka lite. Dagen efter svarade han att det är en förundersökning så de får inte visa något av vad de gjort eller jobbar med. Då hade det gått 31 år. Jag tyckte det fanns något komiskt i det.

Sargad Karlsson på taket

Han bestämde sig för att göra en dokumentär på egen hand, där han fick berätta om sina fördomar kring utredningen. Kortfilmen "Palmegruppen tar långlunch" är också det som vevar igång hela den 85 minuter långa Fiktiv granskning, som avslutas med en sargad Karlsson på taket.

Han har fått montera av sin propeller.

– Det är mörkt. Väldigt mörkt. Den är nog min favorit, säger Jimmy Olsson.