Expedition. Södermalmsbon Anders Andrae leder en vandring för personer med funktionsvariationer längs den nio mil långa Vasaloppsleden i slutet av juli. Foto: Claudio Britos

Han leder rullstolsexpedition längs Vasaloppsleden

Nio mil genom granskog, över grusväg och stigar, förbi älvar och tjärnar. I helgen börjar Södermalmsbon Anders Andrae, längs Vasaloppsleden, leda Sveriges första rullstolsexpedition. "Jag har alltid varit lite äventyrlig, gillat att testa gränser."

  • Publicerad 19:00, 24 jul 2021

Min devis är att allt går tills motsatsen är bevisad.

Idén har funnits med Anders Andrae länge. Att i rullstol åka Vasaloppsleden. Snart blir drömmen verklighet. Resan hit har varit lång.

– Jag har alltid varit lite äventyrlig, gillat att testa gränser. Min devis är att allt går tills motsatsen är bevisad.

Anders Andrae föddes med ryggmärgsbråck. Det gör att han är rullstolsburen. När han var i 40-årsåldern blev han sjuk en längre tid. För några år sedan blev han frisk, och ville ta igen förlorad tid. Han ville ut i skogen mer.

– Mitt största hinder sitter inte i benen, utan här uppe, säger Anders och pekar mot huvudet.

– Och det är något jag kan bearbeta.

"Klarar mer än jag tror"

Ett mål Anders satte upp för sig själv när han var sjuk var att bestiga berget Städjan i Dalarna. Han åkte dit med sin far och sin dåvarande hund.

– På två timmar kom jag 500 meter upp. Jag rullade, kröp på en spång, över sten, rötter och djävulskap. Då upptäckte jag att jag klarar mer än jag tror.

I samband med det började Anders blogga om sina resor och utflykter. Brev och mejl började trilla in, från personer med funktionsvariationer som ville ha tips och råd om hur de skulle göra för att ta sig ut i naturen.

– Många vill uppleva friluftsliv efter egen förmåga. Det har berikat mitt liv något otroligt. Då kom idén att börja ta med folk ut, låta dem testa själva.

– Jag har varit ute med folk som aldrig varit i skogen förut, som aldrig trott det var möjligt. Det är alltid kul att se andra upptäcka vad de klarar av. Det driver mig.

Stödet en klassfråga

Sedan Anders var barn har kunskapen om funktionsvariationer ökat i samhället, säger han. För många är det enklare att leva med en funktionsvariation i dag. Men ett problem han ser är att pengar styr den hjälp man får, och att stödet skiljer mellan regioner.

– Jag fick min terränggående Permobil på tio minuter. Min fru kämpade sex, sju år för att få en elrullstol som klarar grusvägar. Till slut gav hon upp.

– Beroende på var du bor får du antingen låna hjälpmedel, eller hyra. Det gör att det blir en klassfråga, flera jag känner har fått lämna tillbaka hjälpmedel eftersom de inte har råd.

Ett år av friluft

2021 är Friluftslivets år. Det gjorde det möjligt för Anders att söka pengar att arrangera Den långa vandringen. 24 juli bär det av mot Berga by. Dagen efter startar resan mot Mora.

Anders, i rullstol, leder två personer i terränggående Permobiler, och en person med syn- och hörselskador som ska gå sträckan. Och Anders hund Siri, en jaktgolden på sex år.

Varje dag, i en veckas tid, avverkas 10–15 kilometer tills de nio milen är avklarade. Med vandringen vill Anders inspirera andra till att bryta mentala gränser och visa vad som är möjligt med rätt hjälpmedel.

– Det känns jättestort. Pirrigt. Jag tror det kommer gå bra, och jag hoppas att det blir en återkommande grej.

När du klarat av Vasaloppsleden, vad är nästa mål?

– Jag vill åka Rallarvägen i Norge. Det är en mountainbike-led i Norge, 1000 meter över havet på stigar, förbi en glaciär. Det hade varit en utmaning.

Representation. "I friluftstidningar är det alltid smala och vältränade modeller i reklamen. Det kan lika gärna vara en person med funktionsvaritation som håller i en kåsa. Det finns ett värde i att vi syns", säger Anders. Foto: Claudio Britos

Efter Vasaloppsleden har Anders siktet inställt på att ta sig hela Rallarvägen i Norge. "Det hade varit en utmaning." Foto: Claudio Britos

Anders Andrae arbetar bland annat som tillgänglighetskonsult och föreläsare. Han vill att fler personer med funktionsvariation ska inspireras till att bege sig ut i naturen. Foto: Claudio Britos

Anders Andrae

Yrke: Tillgänglighetskonsult, naturguide, föreläsare och inspiratör.

Familj: frun Lotta och jaktgolden Siri.

Ålder: 53

Född: Munkfors, Värmland

Bor: Södermalm

Visa merVisa mindre

Den stora vandringen

Är en rullstolsexpedition som går längs Vasaloppsleden mellan 24 och 31 juli, och leds av Anders Andrae. Deltagare är personer med funktionsvariationer.

Resan delas in i sju etapper, där ungefär 1,5 mil avverkas varje dag.

Med följer en tekniker från Permobil, skulle teknisk hjälp behövas.

Expeditionen går att följa via livesändningar på Den långa vandringens Facebooksida.

Vandringen arrangeras med stöd av Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv, i syfte att få fler att testa och se värdet i friluftsliv.

Visa merVisa mindre