Efter att ha varit hemlös och bott på Stockholms gator i tre år lyckades Kavian Ferdowsi 2011 få ett egen lägenhet.

Åren på gatan glömmer han aldrig.

Nu lägger han all sin tid på att hjälpa till. Bland annat genom att gå upp klockan fyra – varje morgon – och arrangera frukost på Vasagatan åt behövande.

– Jag bestämde mig för att göra allt i min makt för hjälpa hemlösa. Jag vill vara bandet mellan dem och alla fina människor som finns i samhället, säger han.

Inför årets julfirande vill han åstadkomma något extra. Och det finns en anledning.

Enligt honom är december nämligen den absolut värsta månaden att vara hemlös på.

– Jag minns att det gjorde extra mycket ont, när gatorna fylldes av folk som gick runt med sina kompisar, handlade presenter och var glada. Man satt med hungrig mage och frös – när det kändes som om hela världen festade.

https://www.mitti.se/nyheter/melodifestival-ger-hemlosa-en-rost/Ldenka!m7AwKZGjVkoz4TtcaBnQ3A/

Tack vare Marcus Åkerberg, restaurangchef på Urban Deli på Centralstationen, kan nu ett julbord för hemlösa bli verklighet i hela 33 dagar. Urban Deli lånar ut sin lokal och bekostar och lagar alla mat som behövs.

– Vi avsätter en del av bistron och lagar maten i köket, samtidigt som vi erbjuder ”vanliga” kunder att sitta i baren eller köpa med sig take away när vi serverar julbord, säger Marcus.

– Lokalen är perfekt för ändåmålet, mitt i Centralen och nära där många hemlösa befinner sig, säger Kavian.

Politiker och artister

Kavian har även fått med den tidigare ministern Ardalan Shekarabi (S) på julbordsbåten, som i sin tur försöker få både Magdalena Andersson och tidigare statsministern Stefan Löfven att komma förbi och hjälpa till i köket.

–Ja, Ardalan jobbar på det. Och jag hoppas även att den nya statsministern vill komma hit och hjälpa till, säger Kavian.

Det finns också planer på att artister ska uppträda under de 33 julbordssittningarna.

– Flera har hört av sig och vill bidra. Det enda hindret är att det finns vissa regler på hur stor plats vi får ta, och hur mycket det får låta, på Centralen. Men det ska vi fixa på något sätt, säger Marcus Åkerberg.

https://www.mitti.se/min-lokala-hjalte/kavian-offrar-sitt-liv-for-stans-mest-utsatta/lmrcd!3225059/