Aaron Kroon tar emot i den nyligen helrenoverade villan i Edsviken med ett fast ”chefigt” handslag, manar de två hälsningsivriga hundarna till lugn, och går i samma andetag med studs i steget till köket för att fixa kaffe.
Aaron Kroon och hans make Lennie flyttade från stan till villan i Edsviken för drygt fyra år sedan. "Vi visste bara att vi ville hitta något norr om stan, åt Arlanda till, eftersom vi båda reser mycket i jobbet. Nu trivs vi jättebra här", säger han.
Mikael Andersson
Med mer än 20 års erfarenhet av att leda organisatoriska och kulturella förändringsresor på några av landets största bolag, så som Schibstedt, Blocket och Vattenfall, valde han att kliva av och starta eget.
– Jag har märkt att min röst har blivit viktig, men nu försöker jag hitta nya plattformar för att nå ut bredare, säger Aaron.
"Där och då gjorde det ont"
Bolaget har två ben. Det ena är föreläsningar och det andra är att som konsult gå in i styrelser och bolagsledningar för att ge verktyg för att kunna skapa en arbetsplats där alla får höra hemma.
I fjol gav han dessutom ut sin första bok med konkreta tips på hur man som ledare kan göra skillnad.
Att hans arbete behövs vet han av egen erfarenhet. Som ung runt millennieskiftet nekades han ett drömjobb då det stod klart att han var bög – något han fick förklarat för sig att ”organisationen inte var redo för”.
– Där och då gjorde det ont, men för mig blev drivkraften bara starkare. Man kan ifrågasätta hur smart det var av dem att diskriminera så öppet, men för mig blev det en gåva. Det fick mig att se verkligheten som den är – och jag bestämde mig för att bevisa min kompetens. Jag är inte min hudfärg. Jag är inte min sexualitet. Jag är jag.
Bara mångfald räcker inte
Sedan dess har Aaron arbetet för mångfald och inkludering. Och det där ”och”:et är viktigt.
– Mångfald är bra, och då tänker jag inte bara på kön och etnicitet utan det handlar även om olika utbildning och olika livserfarenheter, men det räcker inte.
Aaron beskriver det som att mångfald är faktan och inkludering är känslan. Han menar att mångfald är lätt att få till – men att det bara är början.
– Det är bara att anställa kvinnor om det är mansdominerat, eller äldre, eller olika etniciteter. Det skapar i sig ingen affärsmagi om det ändå bara är vita medelålders män som bestämmer. Utmaningen är inkludering, att skapa en kultur där alla kan vara sig själva.
Varför är det viktigt för ett företag affärsmässigt?
– En sak är talangförsörjningen. När de i yngre generationer väljer arbetsgivare är social hållbarhet viktigt. Lever man inte upp till sina fina ord är det risk att de väljer andra bolag. En annan är att mångfald föder innovation. Man måste ha en grupp som utmanar varandra och där alla inte är stöpta i samma form.
Ibland funderar Aaron på om han gjorde rätt som sa upp sig från en trygg och välbetald anställning på Schibstedt. "Men jag är lite opportunist, jag kan alltid lyssna om något spännande dyker upp i framtiden."
Mikael Andersson