Fixar. Erik Fröderberg älskar att laga grejer, och erbjuder sig nu fixa sina grannars trasiga prylar gratis. Foto: Mikael Andersson

Han är västerorts egen MacGyver

När Erik Fröderberg skrev ett inlägg i två lokala facebookgrupper om att han erbjuder sig fixa sina grannars trasiga prylar blev responsen enorm. På mindre än en vecka har han fått in runt 20 grejer som ska lagas, och förfrågningarna slutar inte trilla in.

  • Publicerad 13:21, 19 feb 2021

Bonusen är att man lär sig något nytt varje dag.

"Ända sedan jag var liten har jag gillat att ta isär prylar och kolla hur de fungerar. Under min uppväxt blev jag uppmuntrad till att lösa grejer på egen hand. När jag frågade mina föräldrar om jag kunde få en telefon till mitt rum sa de 'visst, men du får dra in jacket i väggen själv'. Så då gjorde jag det.

Det är mekaniken plus elektroniken som jag dras till, blandningen av de två. Det är sånt jag lagar. Jag är inte bra på att laga exempelvis kretskort eller datorer, det gör jag inte. Men om du tänker en brödrost, den är både mekanisk och elektronisk. Den har rörliga delar som ska prata med varandra.

För att lista ut vad som är fel tänker jag: hur ska den fungera, och var i ledet är det den inte fungerar? Det är själva felsökandet som jag tycker är roligast.

Jag tror det finns två anledningar till att folk vill laga sina saker, förutom den ekonomiska biten. Det är miljöaspekten, men också att försöka stävja den konsumtion som finns idag.

Erik Fröderberg

Bor: I Nälsta med sin fru och två barn

Gör: Driver restaurangen Bromma Bistro sedan 2016, samt fixar folks prylar gratis

Skulle vilja testa att laga: Tv-spelskonsoler

Eriks tips till den som vill laga grejer: "Oftast handlar det om ett glapp i en sladd eller kontakt, kolla säkringen. Jobba aldrig när strömmen är på. Säkrast är att arbeta med batteridrivna grejer.

Vill du ha hjälp? Besök facebooksidan Erix Hobbyfix

Prylar Erik fått in av grannar:

CD-spelare, resehårfön, lampor, klocka, projektor, Kitchen Aid, kaffebryggare, megafon och bordsfontän

Visa merVisa mindre

Hjälp. Erik har flera olika verktyg som ska hjälpa honom felsöka problem hos trasiga grejer. Foto: Mikael Andersson

Jag hade redan frågat kollegor och kompisar om de har något som ska lagas. Så jag tänkte att det måste finnas fler som vill ha hjälp,. Men jag var inte beredd på den respons jag fick när jag skrev inlägget på Facebook, det är verkligen en underbar känsla.

Självklart behövs det tålamod, och det har jag. Någon gång kan jag behöva googla hur det ska lagas, men oftast klarar jag det själv. Det finns en tillfredsställelse med att ha lagat något. Den känslan när man sätter in lampan igen och det börjar lysa grönt, den är så bra. Jag high fivear mig själv då.

Bonusen är att man lär sig något nytt varje dag.

Jag gör det här gratis, den som lämnar in behöver bara betala om det behövs reservdelar. Vissa har verkligen velat betala, därför har jag en lapp med olika välgörenhetsorganisationer dit man kan swisha ett valfritt belopp."