En sommardag förra året hämtade Tyresöbon ut ett paket han fått skickat till sig. Senare samma dag tog han med paketet och körde från Tyresö till en person han tidigare köpt knark av. Det var den personen som hade bett honom ta emot paketet.

De träffades i Tyresöbons bil och Tyresöbon tog emot 6000 kronor. När männen skulle åka därifrån greps de av tullkriminalen.

Utbytt mot mjöl och socker

Originalpaketet hade innehållit 3 kilo amfetamin. Knarket hade upptäckts när paketet kom in i Sverige. Tullkriminalen hade bytt ut det mot en blandning av mjöl och socker och skickat det vidare mot Tyresö.

De två männen och en till man dömdes i vintras i tingsrätten till fängelse för grov narkotikasmuggling.

Tyresöbons straff blev tre år i fängelse.

Tyresöbon menade att han inte kände till vad som fanns i paketet och överklagade domen. Han påstod att han hade fått veta att det skulle innehålla kläder. I första hand ville han bli frikänd och i andra hand få ett lindrigare straff.

Åklagaren ville se ett längre fängelstraff.

Frias helt

I februari kom domen från hovrätten.

Utredningen visar inte att Tyresöbon förstod att fanns en avsevärd risk att paketet innehöll narkotika, menade hovrätten. Det är därför inte visat att mannen hade det uppsåt som krävs för att fälla honom, resonerade hovrätten och friade mannen.

Två av fem som deltog i beslutet ansåg att mannen skulle dömas så som i tingsrätten.

Domen har inte vunnit laga kraft. Den hade inte överklagats när den här artikeln skrevs.