Under onsdagen kom nyheten; Hamburgerkedjan Brödernas köper in sig i Väsby Hockey AB. Det innebär att klubbens a-lag kommer att marknadsföras som Brödernas Väsby IK HK från och med nästa säsong, 2023/2024. Avtalet sträcker sig minst tio år framåt.

Nytt namn, ny logga och nya färger – och en målsättning att spela i SHL 2030.

Tom Tärnström, klubb- och sportchef i Väsby Hockey.

Tom Tärnström, klubb- och sportchef i Väsby Hockey.

Jonny Andersson

Tom Tärnström, klubb- och sportchef i Väsby Hockey förklarar beslutet så här:

– Vi måste hitta nya vägar. Stockholmshockeyn har länge dragits med sjunkande publikintäkter och haft svårighet att skapa långsiktiga sponsorrelationer samt ett allmänt ointresse från Upplands Väsby kommun gällande elitverksamhet, så har vi letat efter en partner som tillsammans med oss kan lyfta hockeyn i Upplands Väsby och Stockholm.

49 procent

Hamburgerkedjan går in som minoritetsägare på 49 procent i Väsby Hockey AB, som är A-laget, medan föreningen Väsby Hockey fortfarande är majoritetsägare på 51 procent.

– Det här påverkar bara A-laget, som får ett tillägg i nuvarande namn, nya tröjor och ny logga. Ungdomsverksamheten är kvar i föreningen Väsby Hockey, med samma namn och tröjor som vanligt.

Det enhälliga beslutet fattades på ett extra årsmöte under onsdagen.

– Allt har gått rätt till. Vi utlyste mötet helt enligt våra stadgar.

Många kritiska röster har dock hörts, både från sportjournalister och övriga representanter för Hockeysverige. "Väsby Hockey säljer sin själ", "En svensk version av Red Bull Salzburg", "Nu ska det plötsligt flippas burgare, inte mackor, på isen i Renew Arena", är några av kommentarerna.

Så här ser nya loggan ut för Brödernas Väsby IK HK. Foto: Brödernas

Så här ser nya loggan ut för Brödernas Väsby IK HK. Foto: Brödernas

Brödernas

"Förstår att folk reagerar"

–  Jag förstår att folk reagerar, det här hör inte till vanligheterna i Sverige. Men för oss var valet enkelt: En stark sponsor eller en långsam nedmontering av verksamheten. Förutsättningarna finns inte längre för att driva seniorverksamhet på den nivå vi har i dag. Men vi har också fått många positiva reaktioner.

Enligt Tom Tärnström har publiken inte hittat tillbaka efter coronapandemin, och utan större publikintäkter och sponsorpengar blir det ekonomiska läget knepigt.

– I modern tid är den här typen av sponsring nytt i hockeyn, men det finns mängder av exempel inom andra idrotter, som basket och innebandy.

NHL-spelare bland ägarna

Bland ägarna till Brödernas finns bland annat NHL-spelaren Mika Zibanejad.

– Det vore ju fantastiskt om vi kunde få ner honom på sommarhockeycamper på Vilunda och ordna All star-matcher med NHL-spelare. Men det är ju bara en bonus i så fall, säger Tom.

Han vill inte svara på exakt vilka summor hamburgerkedjan har gått in med, men att de är "betydande" och säkrar driften av en elitverksamhet.

– Nu får vi omgående de ekonomiska förutsättningarna att bygga en organisation och en sportslig verksamhet som ska kunna ta föreningen upp och etablera oss i Hockeyallsvenskan.

Men de nya storägarna vill ju se Väsby i SHL 2030?

– Ja, de är verkligen framåt, säger Tom och skrattar.

– Det är det jag gillar med de här killarna, de går in starkt. Det är så klart ingen självklarhet att vi går upp bara för att vi har bättre resurser, men det ger oss förutsättningar för att ta kliv uppåt och det ska vi göra.

Brödernas driver ett eget lag i Gustavsberg, som spelar i division 3.
Vad som kommer att hända med det laget är oklart.