Stockholmshem har undersökt tryggheten bland sina hyresgäster i Skarpnäck. Nästan 78 procent av 200 svarande i Skarpnäck uppger att de känner sig trygga. Det är en ökning från 73 procent från år 2023.

Hyresvärden menar att ett systematiskt arbete där man bland annat jobbat för att lyfta nedgångna platser, bra belysning, beskärning av skymmande växtlighet och närvaro av områdesvärdar ligger bakom ökningen.

Tryggare trappor

I våras tillkom satsningen ”Trygga trappan” som ska motverka häng, obehöriga och brott i trapphusen. Om den påverkat resultatet i mätningen är oklart. Men enligt Stockholmshem har satsningen gett effekt.

”Antalet rapporter om intrång, bruk eller innehav har halverats där det tidigare har varit stökigt”, skriver Marie Malmros på Stockholmshem i mejl till Mitt i.

Ett trapphus som utsattes för en hemmagjord bomb i augusti 2023 har funnits bland trapphusen som ingått i satsningen hittills.

"Då kan polisen komma"

Sensorerna skickar ljudlöst meddelanden om längre närvaro i trapphusen – men utan att de som befinner sig i trapphuset får veta.

– Det är det som är det kluriga. För då kan polisen komma utan att personerna beger sig iväg, sa Maria Deronius, säkerhetschef på Stockholmshem till Mitt i tidigare i år.

Ett trapphus i Skarpnäck som haft problem med häng och som ingått i Trygga trappan.

Ett trapphus i Skarpnäck som haft problem med häng och som ingått i Trygga trappan.

Angie Gray

Sensorer kan sitta i både trapphus och andra allmänna utrymmen, exempelvis källare.

– De ställs in beroende på hur stort trapphuset är. Så du ska kunna göra normala sysslor som att hämta en cykel, säger Maria Deronius.