Liseberg

Öppningen av unika familjehotellet Grand Curiosa i år och Oceana Vattenvärld nästa år – båda en del av Jubileumsprojektet, och årets nya attraktion berg- och dalbanan Luna. Nog kommer 100-årsfirandet på Liseberg att synas, märkas och höras. För den jubilerande nöjesparken ville också bjuda på en specialkomponerad jubileumslåt. Uppdraget gick till musikern, låtskrivaren och producenten Björn Olsson.

Resultatet blev Liseberg, en 4.20 minuter lång låt som innehåller allt: karakteristisk Björn Olsson-vissling, bombastiska stråkar och fiskmåsar – en tidlös hyllning till glädje och alla slags minnen som skapas på Liseberg. 

Upphovsmannen själv beskriver sin insats på det här för honom karakteristiska viset:

–  Jag är ju i grunden lite arbetsskygg och lat, men jag är evigt tacksam att jag blev övertalad, stort tack till Liseberg för det och för allt roligt man upplevt där under alla år, det är en ära!

Låten Liseberg finns nu på Spotify, och delar av den specialskrivna låten kommer att användas i olika sammanhang i nöjesparkens marknadsföring. Omslaget som pryder låten föreställer en tre år gammal Björn Olsson på en karusell på Liseberg.

–  Låten var ett beställningsverk från Liseberg, men jag har aldrig någonsin stått för något så mycket som den här låten, säger Björn Olsson.

Björn Olsson har en lång karriär bakom sig som låtskrivare och gitarrist i band som Union Carbide Productions och The Soundtrack of Our Lives. Idag är han kanske mer känd som Håkan Hellströms låtskrivarpartner. Som producent och låtskrivare har han arbetat med artister som Mando Diao, Alf Robertson, The Embassy, Hästpojken och Lena Philipson.

– Låten som Björn skapat för oss summerar på ett fint sätt många av de musikupplevelser jag har upplevt under mina år på Liseberg. Om Liseberg var ett ljud, då hade det låtit så här. Och lutar man sig tillbaka och sluter ögonen och lyssnar, ja då känns det faktiskt som att man är i parken en härlig sommardag, säger Per Alexanderson.

Liseberg är producerad av Torsten ”Topsteen” Larsson och låten framförs av Björn Olsson, Fredrik Sandsten, Lollo Gardtman, Max Wulfson och Torsten Larsson.