Ingen skylt skvallrar om att det finns en ateljéförening i huset på Ormkärrsvägen 78, några minuters promenad från Hagsätras tunnelbanestation.

Men i fyra år har Hagsätra Collective, som i dag har tolv medlemmar, hållit till där. Izabel Lind Färnstrand är ordförande i föreningen sedan i april. Hon har just kommit i gång och börjat jobba efter en föräldraledighet och berättar att många olika konstformer ryms i kollektivet.

– Jag jobbar mest med skulptur. Men vi har till exempel en person som håller på med "lecture performance" – en slags föreläsningsföreställningar, och andra som jobbar med måleri, dans och ljud. De flesta i föreningen bor i området, säger Izabel Lind Färnstrand, som är utbildad på Kungliga Konsthögskolan och arbetar heltid med sin konst.

– Det varierar hur folk gör. Många har extrajobb.

Ekonomiskt tufft

Ekonomiskt har det varit tufft för föreningen. Ett par rum står tomma och väntar på att bli uthyrda.

Sedan 2019 har Hagsätra Collective funnits på Ormkärrsvägen 78.

Sedan 2019 har Hagsätra Collective funnits på Ormkärrsvägen 78.

Angie Gray

– Vi är beroende av hyresintäkterna för att kunna vara kvar. På grund av inflationen och elpriserna har vi haft svårt att behålla medlemmar.

Hagsätra Collective har fått utvecklingsbidrag av staden, vilket har gjort att de kunnat rusta upp lokalerna, men de har inte kunnat sänka hyran.

– Vi befinner oss på gränsen, och behöver ha alla rum uthyrda för att kunna vara kvar på sikt, säger Izabel Lind Färnstrand.

Frida Runnakko sysslar med konst på sin fritid och hyr ett litet bås i kollektivet.

Frida Runnakko sysslar med konst på sin fritid och hyr ett litet bås i kollektivet.

Angie Gray

I ett bås på 4,2 kvadratmeter står Sturebybon Frida Runnakko och skapar. Draperier gör att det går att "stänga" om sig även om man hyr ett bås. Frida har hyrt sitt utrymme sedan i april.

– Jag jobbar mest med abstrakt konst. Det är min hobby, jag är inte här jätteofta så storleken passar mig, säger hon.

Kroki och dans

Framöver planerar kollektivet att hålla i olika kurser och aktiviteter.

– Till exempel är tanken att vi ska ha kurser i kroki, oljemåleri, modern dans och skulptering i självtorkande lera för barn. Vi vill gärna göra något för området och sammanföra människor genom konst, säger Izabel Lind Färnstrand.

Konstnärerna i Hagsätra Collective jobbar också på en samlingsutställning i Rågsveds folkets hus till hösten, men det finns inget datum bestämt.

– På sikt vill vi bli en väletablerad ateljéförening som fler känner till, säger Izabel Lind Färnstrand.