Håbo kommun har länge haft målsättningen att man ska nå betyget 4,0 i Svenskt näringslivs mätning när det kommer till företagsklimatet i kommunen. 4,0 motsvarar "Bra". Länge gick det åt motsatt håll. Fram till 2021.

Då kom det efterlängtade lyftet och en förhoppning om att det nu verkligen vänt, men förra året kom beskedet att Håbo åter tappade och så fortsätter det.

På tisdagen släppte nämligen Svenskt Näringsliv resultatet av företagsklimatsenkäten för Sveriges 290 kommuner och den visar att företagsklimatet har blivit sämre när det kommer till det viktigaste betyget, sammanfattande omdöme om får 3,1 (-02) på en sexgradig skala.

– Det är snäppet över godtagbar, säger Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen till Mitt i Bålsta.

Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

– Håbo har haft lite otur med sin höga omsättning på viktiga positioner. Det gör att man tappar styrfart. Företagen har engagerat sig otroligt mycket i de här frågorna och då blir det en viss besvikelse när det inte fungerar. Jag kan inte se att Håbo gör fel, men man har inte fått styrfart i att göra rätt.

Man är ganska långt ifrån målet om 4,0?

– Ja, det är man. Vi får väl hoppas att det blir stabilitet på ledande positioner. Ett bra företagsklimat kräver förtroende. Företagen måste lita på att det inte bara är tjusiga ord på ett papper.

Hur får man till den här stabiliteten?

– Det gäller att se till är att personer stannar naturligtvis. Det har till exempel varit en väldig omsättning på kommundirektörer. Denne och kommunstyrelsens ordförande måste gå i armkrok i de här frågorna. Jag ligger ingen värdering i vem, men det behöver vara en person som finns kvar över tid.

Teresa Zetterblad, Håbos kommundirektör har en nyckelroll om kommunen ska vända trenden, menar Anna-Lena Holmström.

Teresa Zetterblad, Håbos kommundirektör har en nyckelroll om kommunen ska vända trenden, menar Anna-Lena Holmström.

Daniel Sjöberg

Anna-Lena Holmström tror att Teresa Zetterblad, Håbos kommundirektör, kan få stor betydelse.

– Hon tar de här frågorna på allvar och det bådar gott.

Den 20 september kommer rankingen av landets 290 kommuners företagsklimat. Förutom enkäten har då också ett antal statistiska faktorer adderats. Mycket talar nu för att Håbo, precis som i fjol, kommer rasa på rankingen. Då föll man från plats 162 till 188.

– Ja. Definitivt. Om det inte är så att hela Sverige går åt det hållet, och så är det inte. Tvärtom har företagsklimatet aldrig varit bättre i Sverige, bekräftar Anna-Lena Holmström

Så Håbo går mot trenden?

– Ja. Och det blir en dubbel effekt då såklart.

På kommunens hemsida har kommundirektören kommenterat resultatet.

– Samarbetet mellan kommunen och det lokala näringslivet är nyckeln till ett förbättrat företagsklimat i Håbo. Tillsammans kan vi identifiera förbättringsområden och genomföra förändringar som gynnar både företagare och invånare, säger Teresa Zetterblad