Av de elever som började på de nationella programmen på Järfälla gymnasium 2020 var det bara totalt 56 procent som tog studenten med en fullständig examen tre år senare. Motsvarande siffra i riket var 78 procent. Det visar statistik från Skolverket som Mitt i tagit fram.

Och av de elever som gick klart gymnasiet var det bara 62 procent av de högskoleförberedande programmen som var behöriga att plugga vidare.

Det är sämst i hela Sverige.

– Det förvånar mig inte. Det var bara fem av mina klasskompisar som fick godkänt på förra matteprovet. Och många som är äldre har fått gå om matematiken, säger en elev på Järfälla gymnasium som vill vara anonym.

Matten kritiskt ämne

Han säger att hans lärare inte ger alla tillräckligt med hjälp. Han är osäker på om han och hans klasskamrater kommer klara gymnasiet med godkända betyg i alla ämnen.

– Skolan är bra, men matten har varit svår. Jag behöver extra hjälp, men det får jag inte.

Roland Svensson, tillförordnad rektor på Järfälla gymnasium, säger att det är upp till eleverna att ta emot det stöd som finns inom matematik.

Roland Svensson, tillförordnad rektor på Järfälla gymnasium, säger att det är upp till eleverna att ta emot det stöd som finns inom matematik.

Järfälla kommun

Svårt med matematik

Just matematiken är en utmaning för många av eleverna.

– Det är den kritiska kursen för många. Det kan för många bli väldigt svårt att göra hoppet från högstadiet till gymnasiet. Kraven höjs och det är svårare betygskriterier. Vi har lagt in extra resurser och vänder oss ut och in för att bryta trenden, säger Roland Svensson, tillförordnad rektor på Järfälla gymnasium.

De har bland annat mattestugor och på vissa kurser har de dubbla matematiklärare. De har även två civilingenjörer som kommer och erbjuder stöd varje vecka.

– Men det bygger också på att eleverna självmant går dit.

Oklar orsak

Det finns ingen tydlig analys kring varför Järfälla gymnasium ligger så dåligt till jämfört med många andra skolor.

– Det här har vi sett under en längre tid, och det beror nog på flera faktorer. Exempelvis bygger de här siffrorna på elever som började gymnasiet i samband med pandemin.

Men pandemin drabbade väl alla gymnasier?

– Ja, absolut. Det menar vi själva också så därför har vi försökt titta på andra orsaker. Men vi har ingen statistik som visar exakt vad det beror på.

Bristande studiemotivation

Wisam Kerim Muhammed, 18, och Massimiliano Trupo, 18, går sista året på ekonomiprogrammet.

– Det är väldigt många som har det svårt och det är matten som är svårast, säger Wisam Kerim Muhammed.

De tror inte att lärarna är det största problemet, utan elevernas studiemotivation.

– Jag tror att eleverna inte riktigt pallar. Eleverna på skolan kan vara rätt stökiga.

Kommer ni klara examen?

– Ja, jag kommer få godkänt i allt, säger Massimiliano Trupo.

Mitt i träffar även en annan elev som går sista året på gymnasiet. Hon var tveksam att börja på skolan på grund av dess rykte.

– Folk sa till mig att det var kaos. Men det var bättre än jag trodde. Jag tror att många inte förbereder eleverna tillräckligt i högstadiet, särskilt i matten och engelskan. Och det kan vara ganska stökigt ibland.

Trenden ser ut att vända

Mitt i har tidigare rapporterat om att söktrycket till skolan är alldeles för lågt. Bara 15 procent av ungdomarna från Järfälla söker sig hit, vilket leder till en skör ekonomi för skolan. Men flytten till Bas Barkarby har vänt en del av trenden och elevernas studiero har förbättrats.

Roland Svensson säger att även om skolan just nu befinner sig i ett tufft läge så ser han ändå en ljusning.

– Vi har tidigare haft ett problem med att många elever väljer andra skolor inne i stan. Men de senaste åren har söktrycket fördubblats och vi har sett att meritvärdet hos eleverna som söker sig till oss är högre än tidigare. Och fler går ut med högre betyg än tidigare. Men det är ingenting som vänder på ett år, det kommer ta tid. 

Mitt i har även granskat det privata Drottning Blanka Gymnasium i Jakobsberg.