Vid lunchtid den 10 mars i fjol klev pojken in på gymmet och avlossade tre skott. Ett av skotten träffade en man i huvudet – som avled av sina skador. Men han hade ingen hotbild mot sig och var inte det tilltänkta offret – det var en annan man som befann sig på gymmet vid samma tillfälle, enligt polisens utredning.

Dna-träffar avgörande

Efter skottlossningen sprang skytten ut från gymmet, hoppade in i en bil och åkte till en lägenhet utanför stan. På bilen hittades dna från 17-åringen. I lägenheten hittades dessutom mordvapnet och ett munskydd med dna, från både 17-åringen och mordoffret.

Stockholms tingsrätts samlade bedömning är att bevisningen – dna-träffar, signalementsuppgifter och jämförande bilder från övervakningsfilmer – är av sådan styrka att det är ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen, då 16 år, är gärningsmannen. Därför döms pojken av en enig tingsrätt för mord. Straffet blir sluten ungdomsvård i två år och 11 månader. Om pojken hade varit vuxen hade straffvärdet uppgått till 18 år.

Frias för mordförsök

Däremot frias pojken för mordförsök på den utpekade måltavlan. Det går inte att styrka att 17-åringen tillsammans med tre andra åtalade hade en gemensam mordplan.

De tre männen frikänns från medhjälp till mord och mordförsök.

Döms för bombdåd mot restaurang

Tingsrätten dömer även 17-åringen för att ha kastat in en handgranat på en restaurang på Södermalm den 20 mars 2022. Bevisningen består av dna-träffar, telefonuppkopplingar och vittnesuppgifter. Han döms även för grovt vapenbrott.

17-åringen ska betala skadestånd till nära anhöriga till mordoffret och till ett försäkringsbolag för skador på restaurangen.