Är det ett vattentorn? Eller kanske ett utkikstorn? Genom åren har frågorna varit många kring Götiska tornet i Drottningholms slottspark.

Svaret ligger mer än 200 år bakom oss, i en tid då Gustav III var kung. Redan som barn uppskattade han området och som vuxen ville han sätta sin prägel på slott och park.

En del står kvar och en del blev aldrig av. Exempel på båda delarna finns i Götiska tornet strax väster om den stora slottsbyggnaden.

– Götiska tornet var tänkt att bli en slags borg med fyra torn och en stor festsal, berättar Helena Chreisti, enhetschef för Drottningholms slotts publika avdelning.

Storslagna planer

Byggnaden ritades av Louis Jean Desprez och började byggas 1792. Men när kungen sköts till döds på maskeraden på operan samma år och hans son Gustav IV Adolf tog över tronen ändrades planerna.

Exempelvis verkställdes aldrig den kinesiska pagod, ett slags buddhistiskt tempel, som Gustav III hade sett framför sig i närheten av Kina slott.

– Gustav IV Adolf var inte lika intresserad, säger Helena Chreisti.

Arbetet gjordes klart i mindre utsträckning än det först var tänkt, så Götiska tornet blev det enda som byggdes klart. Det stod klart 1793.

Namnet kommer enligt Statens fastighetsverk av att ett gotisk torn skulle påminna om landets urgamla historia, även om det inte är byggt i gotisk stil.

När tornet stod klart fanns en telegrafstation i toppen. När den användes första gången sändes en speciell hälsning. Det var dessutom landets första telegrafiska meddelande.

– Den 1 november 1794 skickades en födelsedagshälsning till Gustav IV Adolf som fyllde 16 år, säger Helena Chreisti.

Hälsningen löd: "Att hälsningen av Svea folk. Vars kärlek gör sin konungs ära. I dag fram till hans hjärta bära. Skall helga denna nya tolk".

Ostadigt på övervåningen

Idag är det ett torn utan egentlig funktion, mer än som utsmyckning av parken och minnen av en historisk tid och kung.

Vid speciella tillfällen har nedervåningen öppnats men det har avråtts från att gå upp i de övre planen. I samband med det lokala konstarrangemanget Konstringen på Mälaröarna och när Drottningholms slott haft visning i temat "Hemliga rum" har besökare varit där. I dag används det inte ens till det.

– Innertaket i det översta rummet är dåligt. Vi har inte kommit på något sätt att säkra det. Trävirket bakom är förstört, säger Marie Edman Franzén, teknisk förvaltare på Statens fastighetsverk.

Genom åren har slottsförvaltningen fått frågor från allmänheten om det går att hyra. Men det är inte möjligt i dagsläget. Till stor del på grund av säkerhetsskäl.

– Det finns inga alternativa utgångar, så man kommer inte ut om det skulle börja brinna, säger hon.

Men även om det sällan använts har allmänheten gjort sina avtryck i det historiska huset. På väggarna står diverse klotter med allt från små dikter till små skisser och mindre poetiska uttryck som "Erik 1908", "Kjell 2006" och "Kuken" daterad 1950.