Planer. Gustav III hade stora visioner för byggen i Drottningholm. Men av ursprungsplanerna till en stor borg blev det bara Götiska tornet byggt. Foto: Claudio Britos

Gustav III:s storslagna planer för Drottningholm blev aldrig verklighet

Det är tornet som alla har sett, men få besökt. Så vad är Götiska tornet i Drottningholm för något egentligen? Häng med in bakom portarna.

  • Publicerad 16:23, 19 nov 2021

Är det ett vattentorn? Eller kanske ett utkikstorn? Genom åren har frågorna varit många kring Götiska tornet i Drottningholms slottspark.

Svaret ligger mer än 200 år bakom oss, i en tid då Gustav III var kung. Redan som barn uppskattade han området och som vuxen ville han sätta sin prägel på slott och park.

En del står kvar och en del blev aldrig av. Exempel på båda delarna finns i Götiska tornet strax väster om den stora slottsbyggnaden.

– Götiska tornet var tänkt att bli en slags borg med fyra torn och en stor festsal, berättar Helena Chreisti, enhetschef för Drottningholms slotts publika avdelning.

Storslagna planer

Byggnaden ritades av Louis Jean Desprez och började byggas 1792. Men när kungen sköts till döds på maskeraden på operan samma år och hans son Gustav IV Adolf tog över tronen ändrades planerna.

Exempelvis verkställdes aldrig den kinesiska pagod, ett slags buddhistiskt tempel, som Gustav III hade sett framför sig i närheten av Kina slott.

– Gustav IV Adolf var inte lika intresserad, säger Helena Chreisti.

Besök. Götiska tornet är inte öppet för allmänheten. Marie Edman Franzén är teknisk förvaltare på Statens fastighetsverk. Hon besöker tornet som mest någon gång per år i jobbsyfte. Foto: Claudio Britos

Arbetet gjordes klart i mindre utsträckning än det först var tänkt, så Götiska tornet blev det enda som byggdes klart. Det stod klart 1793.

Namnet kommer enligt Statens fastighetsverk av att ett gotisk torn skulle påminna om landets urgamla historia, även om det inte är byggt i gotisk stil.

När tornet stod klart fanns en telegrafstation i toppen. När den användes första gången sändes en speciell hälsning. Det var dessutom landets första telegrafiska meddelande.

– Den 1 november 1794 skickades en födelsedagshälsning till Gustav IV Adolf som fyllde 16 år, säger Helena Chreisti.

Hälsningen löd: "Att hälsningen av Svea folk. Vars kärlek gör sin konungs ära. I dag fram till hans hjärta bära. Skall helga denna nya tolk".

Klotter. På flera platser i Götiska tornet har besökare satt sina avtryck. Flera av namnet och initialerna är skrivna redan på slutet av 1800-talet. Foto: Claudio Britos

Götiska tornet var tänkt att bli en slags borg med fyra torn och en stor festsal

Ostadigt på övervåningen

Idag är det ett torn utan egentlig funktion, mer än som utsmyckning av parken och minnen av en historisk tid och kung.

Vid speciella tillfällen har nedervåningen öppnats men det har avråtts från att gå upp i de övre planen. I samband med det lokala konstarrangemanget Konstringen på Mälaröarna och när Drottningholms slott haft visning i temat "Hemliga rum" har besökare varit där. I dag används det inte ens till det.

– Innertaket i det översta rummet är dåligt. Vi har inte kommit på något sätt att säkra det. Trävirket bakom är förstört, säger Marie Edman Franzén, teknisk förvaltare på Statens fastighetsverk.

Genom åren har slottsförvaltningen fått frågor från allmänheten om det går att hyra. Men det är inte möjligt i dagsläget. Till stor del på grund av säkerhetsskäl.

– Det finns inga alternativa utgångar, så man kommer inte ut om det skulle börja brinna, säger hon.

Men även om det sällan använts har allmänheten gjort sina avtryck i det historiska huset. På väggarna står diverse klotter med allt från små dikter till små skisser och mindre poetiska uttryck som "Erik 1908", "Kjell 2006" och "Kuken" daterad 1950.

Toppen. När Götiska tornet stor klart i slutet av 1700-talet fanns en telegrafstation högst upp i tornet. I dag finns bara en vindflöjel i toppen och taket är i dåligt skick. Foto: Claudio Britos

Ristat. Även utvändigt har Götiska tornet inristningar från besökare. Foto: Claudio Britos

Världsarv

Tornet började byggas 1792, strax innan dåvarande kung Gustav III sköts till döds. Det åttkantiga tornet består av tre våningsplan invändigt finns en trappa med 124 trappsteg till toppen.

Tornet var urspungligen tänk att vara en del i planen på "Chateau Gothiqe", som översatt från franska blir götiska slottet.

Från mark till tak är tornet 24 meter högt.

Götiska tornet är med på Unesco World Heritage List, och därmed en del av världsarvet sedan 1991.

Källa: Statens fatsighetsverk

Visa merVisa mindre

Underhåll. Marie Edman Franzén är teknisk förvaltare på Statens fastighetsverk. Hon arbetar bland annat med planer för underhåll av Götiska tornet. Foto: Claudio Britos

Undersöks. På andra våningen har en duk lagts ut över hela golvet. Det har gjorts för att samla kontrollera hur mycket som släpper från väggar och tak på grund skakningar från breddningen av intilliggande Ekerövägen. Foto: Claudio Britos

Nathalies barn skippar förskolan efter kommunens uppmaning

Nyheter Extra tuff vardag som föräldraledig Stenhambrabon Nathalie Wiking är föräldraledig med sin bebis – men har också treåringen hemma på obestämd tid. Anledningen: Kommunen uppmanar de som kan att hålla barnen hemma från förskolan.fredag 28/1 11:57

Mälaröbor uppmanas hålla förskolebarn hemma

Nyheter Undantag för samhällsviktiga jobb Smittspridning och personal i familjekarantän orsakar stora problem i förskolorna. Nu uppmanas föräldrar att hålla barnen hemma. "Under mina 20 år har vi aldrig haft så bred belastning, säger...fredag 28/1 11:39

Tre fokusområden i förskoleutredning

Nyheter Sker efter att tidigare anställd dömts för sexuella övergrepp De närmaste dagarna inleds en extern utredning efter fängelsedomen mot en tidigare förskoleanställd. Nu har kommunen gått ut med information om vad utredningen ska söka svar på.fredag 28/1 10:37