Gunilla Lauthers och maken Leif Ljungberg i Engarn, Vaxholm, har hittat massor av gamla föremål sedan de flyttade sitt grönsaksland. Foto: Mikael Andersson

Gunillas trädgårdsland är fullt med fornfynd

Morötter? Potatis? Nänä. När lokalpolitikern Gunilla Lauthers gräver i landet hittar hon Engarns hela historia. Finast hittills: En förgylld supsked, möjligen från 1600-talet.

  • Publicerad 07:15, 27 maj 2021

Vi har vikingagravar uppe i skogen.

– Jag associerade den direkt till Antikrundan, säger Gunilla Lauthers.

Nu har det gått ett år efter fyndet och Riksantikvarieämbetet har gjort sin bedömning. Gunilla måste skiljas från sin sked, så pass intressant är den. I gengäld får hon hittelön av staten.

– Riksantikvarieämbetet tror att det kan vara förgyllt silver, den är så fint ciselerad.

Gunilla spekulerar om skeden kan ha varit en bröllopsgåva eftersom den är så fin. I skeden ser det också ut att finnas två bokstäver, kanske ägarens namn? Foto: Mikael Andersson

Skeden, en så kallad supsked, är inte säkert daterad, men stilen minner om 1600-tal. Det vore i så fall inte konstigt. I marken runt huset på Engarn har hon och maken Leif Ljungberg hittat massor av saker från 1600-talet och framåt: mynt, beslag, handsmidd spik, verktygsdelar, delar av kärl och porslin och djurben.

En 5-öring från 1878 och ett mynt från 1630-talet tillhör fynden. Foto: Mikael Andersson

Varför är det så mycket saker i jorden just här?

– O, det har bott folk här länge... Det är södersluttning och nära till vattnet. Vi har vikingagravar uppe i skogen, och de säger att huset vi bor i är från 1700-talet, säger Gunilla som flyttade till Engarn 1969 och är engagerad i Vaxholmspolitiken i Vänsterpartiet.

Att hon hittade skeden var en slump. I samband att det byggs en cirkulationsplats vid Engarns vägskäl behövde hon flytta trädgårdslandet hon brukat i 50 år. Ett syrenbuskage röjdes undan för att ge plats åt det nya landet och där, i jorden under busken, stack skeden upp.

Metallföremålen som hittats är rostiga. Här en gammal yxa och något som Gunilla tänker kanske är en stor pilspets till ett armborst. Foto: Mikael Andersson

Numera siktar hon och Leif all jord de tar upp. En hel del av fynden de gjort kommer från det nya trädgårdslandet som i äldre tider tycks ha tjänats om skräphög.

– Ja, här har de kastat saker länge. Det har varit ett litet stup och de har slängt och slängt och så har det fyllts upp, säger Gunilla.

Förutom alla fynd från trädgården har Gunilla Lauthers och maken Leif Ljungberg även en smidd vindflöjel med årtalet "1697" som troligen suttit på en byggnad i området. Foto: Mikael Andersson