– Det är föreningens första JDM-guld på väldigt många år. En milstolpe för Helenelund! säger lagledareen Fredrik Holmqvist.

Helenelund hade vunnit sina tre gruppspelsmatcher och semifinalen, men visste att GT76 skulle kraftsamla och bli en tuff motståndare i finalen i Gubbängshallen.

Och så blev det. GT/76 tog ledningen redan efter två minuter och utökade till 2–0 20 minuter senare. Helenelund reducerade på straff, men innan halvtidspausen satte GT/76 både 3–1 och 4–1.

Gav inte upp

Uppförsbacke för Helenelund, men inte uppgivet.

– I den här åldern är killarna så pass rutinerade att de själva kan inse vad som inte funkar i spelet. Med kloka ord och direktiv från tränarna på det hade laget en tydlig plan för hur andra halvlek skulle bli vassare än den första, säger Fredrik Holmqvist.

Högre intensitet i försvarsarbetet och enklare spel på rättvända spelare gjorde susen och Helenelund tog över, men målen lät vänta på sig. Först i den 71:a minuten kom 3–4 och i den 83:e även 4–4, siffror som stod sig till slutsignalen.

Precis som själva matchen inleddes straffavgörandet svajigt av Helenelund, med två raka missar och underläge. Men även här kom Lunden tillbaka och inför sista straffrundan stod det 6–6.

Jublande svart hög

GT/76 missade och gav Helenelunds Oskar Söderström chansen att avgöra. Med lätt darr i benen klämde han in bollen i mål – och Helenelundarna samlades i en jublande svart hög vid målet.

Tränarna och tillresta föräldrar kunde dra en lättnadens suck och applådera när medaljer och pokal delades ut av Stockholms bandydistrikt.

Förutom talangfulla och hårt kämpande spelare är tränarduon Mathias Karlsson och Jonathan ”Sigge” Sigfridsson en viktig faktor bakom framgången, förklarar Fredrik Holmqvist.

– De är pedagogiska och har delat med sig av sin rutin och sina bandykunskaper, och juniorerna har tagit till sig och vuxit med uppgiften och inte minst kommit ihop som grupp, säger han.