Det är dags för lobbygruppen Arkitekturupproret att dela ut det nionde Kasper Kalkon-priset till årets fulaste nybygge. Namnet är en passning och motpris till Sveriges Arkitekters Kasper Salin-priset.

Arkitektupproret vill att tävlingen ska förändra hur Sverige bygger och att den klassiska byggtraditionen åter ska vara den dominerande.

– Vi vill skapa debatt. Vi hoppas att de som bestämmer – arkitekter, byggbolagen och politiker – ska förstå vad som gör en byggnad vacker och vad som gör en byggnad ful. Det finns forskning kring detta, säger Sigvald Freylander, ordförande för Arkitektupproret.

Är inte smak individuellt?

– Det är säkert flera som gillar det nya men det handlar också om efterfrågan. När det inte finns något utbud så tar man det som finns.

I Stockholm finns flera byggnader nominerade när Arkitekturupproret ska utse årets fulaste, men också vackraste nybygge.

”Bortom förstånd”

En av de byggnader som nominerats till det mindre smickrande priset är det guldfärgade huset Facetten vid Igeldammsgatan intill Sankt Göransparken.

” (...) har döpts till Kv. Facetten (och ironiskt nog ritats av en arkitektbyrå som kallar sig “Utopia”) har redan börjat kallas “landmärke” av byggfirman JM och med sedvanliga floskler påstås arkitekturen vara ’unik’ (...) Dessa byggnader är ett slag i ansiktet på alla som går förbi och bara vill se en vacker gata. Hur dessa förvridna åbäken kunde godkännas av en byggnadsnämnd är bortom allt rimligt förstånd”, skriver Arkitekturupproret.

Utopias Arkitekters delägare Jesper Lövkvist tycker inte att Arkitektupproret skriver så mycket om husets gestaltning i sin motivering.

– Bara ”usch vad fult det är” ungefär. Men deras bärande opinionsidé är ju att berätta hur mycket man avskyr arkitekter och den typen av modern arkitektur, så det är inte särskilt förvånande.

”Känns lite 2017”

Han tycker att det hela ”känns lite 2017” och att det vore roligare och mer givande att lyssna på vad Arkitekturupproret tycker är bra projekt istället.

– Man kanske borde hylla de exemplen i stället för att ägna så mycket kraft åt att idiot- och inkompetensförklara arkitekter. Alla har förstått att de tycker så vid det här laget.

Men Arkitektupproret nominerar faktiskt också byggnader de tycker om i ”Fin-priset”. I den tävlingen har Utopias projekt Caprea vid korsningen Birger Jarlsgatan/Kungstensgatan på Östermalm nominerats.

– Det är ju roligt och tyder på att vi har någon typ av bredd på det vi gör, säger Jesper Lövkvist.

Men Arkitektupproret nominerar också byggnader de tycker om i "Fin-priset" och här har faktiskt Utopia Arkitekters projekt Caprea vid korsningen Birger Jarlsgatan/Kungstensgatan på Östermalm nominerats.

Men Arkitektupproret nominerar också byggnader de tycker om i "Fin-priset" och här har faktiskt Utopia Arkitekters projekt Caprea vid korsningen Birger Jarlsgatan/Kungstensgatan på Östermalm nominerats.

Johan Sjölund

Hur tycker ni själva att huset på Kungsholmen blev?

– Vi tycker det är ett väl genomfört projekt med fin finish och jättefina lägenheter.