I våras kunde Mitt i Söderort berätta att Hammarby fotboll har en dialog med Stockholms stad om en ny träningsanläggning på Gubbängsfältet.

– Gubbängen ligger centralt, mitt i det som kallas för Bajen-land, samt att det finns förutsättningar för att komma i gång snabbt, sa Hammarby Fotbolls vd Richard von Yxkull till Mitt i i april.

Nu tycks planerna vara ett steg närmare verklighet. Idrottsnämnden väntas i nästa vecka ta ett utredningsbeslut om att anlägga en ny 11-mannaplan med konstgräs på fältet.

Öster om rugbyplanerna

Tanken är att den ska ligga mellan rugbyplanerna och servicebyggnaden. Läktare, stängsel, belysning och planvärme ingår i projektet, liksom en ny servicebyggnad intill den nuvarande.

En osäkerhet i projektet, enligt idrottsförvaltningen, är de mark- och luftledningar som finns på Gubbängsfältet, som skulle kunna påverka möjligheterna att ro projektet i hamn.

Richard von Yxkull är vd för Hammarby fotboll

Richard von Yxkull är vd för Hammarby fotboll

Valde bort Skarpnäck

Hammarby hade tidigare Skarpnäcks IP som förstahandsval för en expansion, men huvudspåret nu är alltså Gubbängen – som i så fall skulle fungera som komplement till klubbens träningsanläggning i Årsta.

Hammarby har tidigare även haft ögonen på Tallkrogens bollplan. Men där har staden i stället pratat ihop sig med Bajens rival Djurgården, som vill bygga två hockeyhallar.

Detta ligger dock längre fram i tiden. Just nu står tillfälliga bostäder för nyanlända på Tallkrogens BP. De har bygglov i fem år med möjlighet till förlängning.