SVÅRT ATT ÖPPNA. Folkhälsomyndigheten krav på nöjesparker gör att de kan få svårt att öppna även under 2021. Foto: Fredrik Söder

Gröna Lund om FHM: "Förstår inte hur de tänker"

En besökare per 20 kvadratmeter. Det är vad Folkhälsomyndigheten vill att svenska nöjesparker ska tillåta för att få öppna.

  • Publicerad 07:48, 15 mar 2021

Förra veckan presenterades Folkhälsomyndighetens förslag till föreskrifter som ska reglera nöjesparker och djurparker när de öppnar på ett coronasäkert sätt. Enligt förslaget ska maxantalet gäster beräknas utifrån 20 kvadratmeter per besökare, att jämföra med 10 kvadratmeter per besökare som idag gäller i publika inomhusmiljöer.

– Vi förstår inte varför våra gäster, som vistas utomhus, skulle behöva dubbelt så mycket utrymme som en besökare inomhus i en butik ”, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts, i ett pressmeddelande.

Oväntade effekten av pandemilagen: Gröna Lund öppnar till våren

Han fortsätter:

– Vi är helt oförstående inför hur man räknat sig fram till den siffran. 20 kvadratmeter per gäst är dubbelt så mycket som vad man beräknas behöva i inomhusmiljöer som gym och gallerior. Hur kan det ur smitthänseende vara värre att som vi bedriva verksamheten utomhus? säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts som driver Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland och Furuvik, i ett pressmeddelande.

De europeiska nöjesparkerna som var öppna under 2020 tilläts ha mellan fyra och tio kvadratmeter per gäst.

– Vår bedömning är att 20 kvadratmeter per gäst helt saknar förankring i den fakta som finns att tillgå, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Dyrare att öppna än hålla stängt

Om förslaget skulle antas får det stora konsekvenser. För både Liseberg och Gröna Lund, som tvingats hålla stängt sedan hösten 2019, innebär förslaget att det blir mycket svårt att öppna parkerna.

– Föreskriften innebär att det kommer att vara mer kostsamt att hålla parkerna öppna än att hålla stängt, säger Andreas Andersen.

KLART: Gröna Lund får INTE öppna i sommar

Liseberg och Gröna Lund har summerat sina invändningar och skickat tillbaka sett remissvar till Folkhälsomyndigheten.