LYFT. Grimstaskolan får nytt tillagningskök och ny matsal. "Ett lyft för skolan"; tycker många. Foto: Privat

Grimstaskolan får nytt kök

Grimstaskolan får nytt kök och en ny matsal med 200 platser. Utbildningsnämnden har nu nämligen sagt ja till ett nytt tillagningskök. – Ett lyft för skolan, säger Jennifer Bengtsson i föräldrarådet.

  • Publicerad 11:00, 2 dec 2020

Jag och alla andra som har jobbat för det här är jätteglada att köket nu är beställt.

GLAD. Jennifer Bengtsson, aktiv i föräldrarådet på Grimstaskolan. Foto: Privat

Grimstaskolans kök är i dag endast mottagningskök och har länge varit i behov av upprustning. Utbildningsnämndens beslut att både modernisera och utöka volymen av tillagning innebär att kapaciteten ökas i kommunens östra del och att Messingens kök avlastas.

Stor kapacitet

Det nya köket får en kapacitet på 1 100 portioner dagligen, med möjlighet att leverera till andra skolor och förskolor i närheten, och dessutom byggs en matsal med 200 platser

Prislappen ligger på 55 miljoner kronor.

– Det är jättebra att vi får ett modernt kök och att eleverna i fortsättningen kan få vällagad mat på plats. Det är en investering som kostar, men den är viktig för våra elever, säger utbildningsnämndens ordförande Joanna Hassan (M).

Även Jennifer Bengtsson, som själv har en son i sexan på Grimstaskolan och är aktiv i föräldrarådet, är nöjd

– Jag och alla andra som har jobbat för det här är jätteglada att köket nu är beställt. Grimstaskolan är på rätt väg, nya rektorn Monica Haag Gunnars har redan haft stor positiv inverkan sedan hon tillträdde i april. Och köket är också ett steg i rätt riktning, säger hon.

Godare mat

Den främsta skillnaden, enligt Jennifer Bengtsson, är att eleverna får mat lagad på plats i stället för att den varmhålls i timmar och transporterats i lådor.

– Barnen får mer ork och kan jobba på bättre om de får i sig näringsriktig kost. Och så blir maten godare. Även skolan blir mer attraktiv om maten lagas på plats.

Förutom föräldrarådet på Grimstaskolan har även den lokala styrelsen på Bollstanäs skola, med rektor, föräldrar och lärarrepresentanter, jobbat för ett nytt kök.

– Det är så roligt att många engagerat sig i detta och att det nu blir verklighet, säger Jennifer Bengtsson.

Tidsplanen på 2,5 år skulle innebära att köket kan stå klart till höstterminen 2022 eller vårterminen 2023.

– Det låter som väldigt lång tid. Vi ser gärna att det går snabbare.

Även Maria Tuvesson (MP), en av dem som tidigt drev frågan om tillagningskök i Grimstaskolan, är glad efter onsdagens beslut.

– Det här är oerhört roligt och ger Grimstaskolan ett lyft. Nu gäller det även att fortsätta det strategiska matarbetet i kommunen.

Här finns det tillagningskök

Sedan tidigare finns det tre kommunala skolor med tillagningskök:

Bollstanäs

Väsby skola

Väsby Nya Gymnasium
 

Visa merVisa mindre

Grimstaskolan

Grimstaskolan är en kommunal grundskola för elever i årskurserna 6-9.

Får nytt tillagningskök med kapacitet för 1 100 portioner, samt möjligheten att leverera till andra förskolor och skolor i närområdet.

Ny skolmatsal med 200 platser ska också byggas.

Visa merVisa mindre