"Klimaträttvisa nu", står det på en av banderollerna aktivisterna håller upp. De sitter på trappen till Riksdagshuset och blockerar ingången. De flesta av dem är ungdomar.

Greta Thunberg är en av personerna som deltar.

– Den här aktionen är ett motstånd mot att detta dödliga, orättvisa system fortsätter. De rikaste förbrukar enorma mängder resurser, på bekostnad av att stora delar av världens befolkning inte ens får sina behov tillgodosedda. Världen förändras snabbt, det är oundvikligt. Det är vår demokratiska skyldighet att vara med och forma vilken riktning den förändringen ska ta. Vi uppmanar alla som kan att ansluta sig till oss, säger hon i ett pressmeddelande.

Polis med förstärkningsvapen har kallats in. De har inte fattat något beslut kring om aktivisterna ska avlägsnas eller inte.

– Bedömningen är att de inte direkt stör riksdagens verksamhet och även om sammankomsten inte är tillståndsgiven så har de grundlagsskyddade rättigheter, så det är dem de får använda sig av, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till Expressen.